Svet
62 ogledov

Reševanje globalnih izzivov z odprtostjo in zaupanjem v tehnologijo

1/8
Huawei je danes prek spleta organiziral Vrh Zaupajmo v znanost 2021, ki je letos potekal pod geslom "Globalno sodelovanje za skupno vrednost".

Dogodka so se udeležili voditelji z vsega sveta, med njimi Neil Bush, predsednik in ustanovitelj Fundacije Georgea H. W. Busha za odnose med Združenimi državami Amerike in Kitajsko, Pascal Lamy, nekdanji generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo leta 2018, William Nordhaus, namestnik generalnega sekretarja Zveze držav Jugovzhodne Azije (ASEAN) H.E. Satvinder Singh, veleposlanik sončnega sistema pri NASI (National Aeronautics and Space Administration) Derrick Pitts in Hou Jinlong, višji podpredsednik Huawei in predsednik Huawei Digital Power.

Udeleženci so na vrhu priznali, da je človeštvo vstopilo v obdobje, v katerem se prepletajo interesi, usode in različne prihodnosti. Ob tem so pozvali k usklajenim prizadevanjem za reševanje skupnih izzivov. "Omiliti moramo deglobalizacijo, da ta svet ne postane še slabši," je dejal Lamy.

Iskanje skupnih točk ob odpravljanju razlik in krepitvi zaupanja predstavlja pot naprej. Danes je boj proti podnebnim spremembam misija, ki je skupna po vsem svetu, saj so številne države napovedale nizkoogljične zaveze. Nordhaus je ob tem dejal, da bi morale vlade povečati naložbe v nizkoogljične tehnologije in raziskave.

 | Avtor:

Hou Jinlong je nadaljeval: "V naslednjih 30 do 40 letih bomo še naprej videli inteligenco in pridobivanje nizkoogljične moči. Da bi postali »inteligentni«, so potrebne digitalne tehnologije, medtem ko zmanjševanje našega ogljičnega odtisa zahteva tehnologije močne elektronike. S tem, ko ti trendi napredujejo, se bo industrija svetovne energije spremenila iz tiste, ki je odvisna od virov, v tisto, ki je tehnološko usmerjena. S prizadevanjem za inovacije na področju čiste proizvodnje energije, digitalizacije energije, elektrifikacije prometa, zelene IKT infrastrukture in integrirane pametne energije, sodelujemo z globalnimi strankami in partnerji pri gradnji nizkoogljičnih domov, tovarn, kampusov, vasi in mest. Verjamemo, da bo to podprlo prehod iz nizkoogljičnega sveta v svet brez ogljika.«

Od 30. septembra 2021 je Huawei Digital Power svojim strankam pomagal ustvariti 443,5 milijarde kWh zelene energije in prihranil 13,6 milijarde kWh električne energije. To je enakovredno zmanjšanju emisij ogljika za 210 milijonov ton in sajenju 290 milijonov dreves.

 | Avtor:

Udeleženci vrha so med drugim tudi opozorili, da geopolitika ne sme ovirati tehnološkega sodelovanja in inovacij. Neil Bush je izrazil zaskrbljenost zaradi vse večje globalne ločitve: "Mnogi sprejemajo nevarno miselnost ničelne vsote, ki kljubuje zdravi pameti. Kitajski uspeh ne odvzame našemu in obratno." Ob tem je dejal, da "lahko še posebej na področju tehnologije, kjer sodelujeta Kitajska in ZDA, uvajamo inovacije na temeljne in revolucionarne načine."

Mednarodno raziskovalno sodelovanje je že prineslo znanstveni napredek. Dr. Derrick Pitts je spomnil na sodelovanje sedmih držav pri Mednarodni možganski pobudi, 30-metrskem teleskopu in še mnogih drugih projektih mednarodnega znanstvenoraziskovalnega sodelovanja. Poudaril je, da znanost najbolje uspeva v podnebju, ki spodbuja raznolikost in partnerstva med domenami.

Satvinder Singh je podal zaključne besede na vrhu in pohvalil ključno vlogo, ki jo imajo zasebna podjetja, kot je Huawei, pri vključujočem in trajnostnem gospodarskem okrevanju v državah ASEAN in zunaj nje. Singh je tudi vse strani pozval k ukrepanju: "To priložnost bi morali izkoristiti, da naše družbeno in gospodarsko okrevanje resnično spremenimo z vlaganjem v krizne rešitve, ki obravnavajo družbene, okoljske in gospodarske prehode, ki jih potrebujeta naša družba in planet."

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.