Svet
1045 ogledov

Reševanje slovenskega vojaka, ki se je okužil s koronavirusom

Slovenska vojska Profimedia
Z novim koronavirusom se je okužil tudi slovenski vojak na misiji v Maliju, je danes dejal vladni govorec Jelko Kacin. V Mali je že odletela slovenska medicinska ekipa, ki bo vojaka pripeljala domov, je dejal.

Kot je na novinarski konferenci povedal Kacin, je stekla operacija, v kateri sodeluje francosko letalo, nanj so vkrcali medicinsko osebje Slovenske vojske. "Predvidoma pozno zvečer se bo letalo vrnilo iz Malija. Pripadnik je samo pozitiven, počuti se dobro, med poletom bodo zanj dobro skrbeli in svoje zdravljenje bo nadaljeval v Sloveniji," je navedel Kacin.

Pojasnil je tudi, da pripadniki Slovenske vojske skrbijo za redno jemanje brisov na misijah, v katerih sodeluje na Kosovu in v BiH. "Naši medicinski tehniki so v BiH ugotovili pet pozitivnih na novi koronavirus, na Kosovu sedem. Nihče od teh vojakov pa ne ne pripada slovenskima kontingentoma," je dejal Kacin.

Minister za obrambo Matej Tonin je še pred dnevi dejal, da med slovenskimi vojaki v misijah in operacijah za zdaj ni okuženih, jih je bilo pa nekaj v karanteni.

Kacin je sicer danes komentiral še nekatere aktualne stvari. Med drugim je ocenil, da je zaščitna oprema, ki jo je v Slovenijo dobavilo podjetje Joca Pečečnika zelo kvalitetna. Napovedal je tudi, da bo v nekaj urah sprejeta že v minulih dneh napovedana sprememba vladnega odloka, s katerim rokavice v zaprtih javnih prostorih ne bodo več obvezne, pač pa bo obvezno razkuževanje rok.

Konec marca je bilo na misijah v tujini skupno 341 pripadnikov Slovenske vojske. Od tega jih je bilo v BiH skupno 14, na Kosovu 248, v republiki Severni Makedoniji dva, v Srbiji eden, v Latviji 44, dva v Italiji v okviru pomorske operacije EU, šest v Afganistanu, sedem v Iraku, trije v Siriji, šest v Libanonu, v Maliju pa osem.

Komentarjev 4
  • ode 10:27 13.april 2020.

    Če se je okužil na misiji, pomeni, da se je tesno družil z domačini, predvsem domačinkami, kar je za vojake na misiji strogo prepovedano.

  • fasader56 13:47 12.april 2020.

    Denarja je dovolj,novih pet milijard pufa za začetek,pa ni problem izlet v Mali...........

  • ode 09:26 12.april 2020.

    Od kod jim medicinska ekipa. To pomeni, da ima vlada svojo medicinsko ekipo, ki čaka v pripravljenosti za potrebe vlade. Potemtakem ima vlada tudi svojo bolnišnico, verjetno na zaprtem območju Gotenice in Kočevskega Roga.