Svet
7 ogledov

Reševanje ugrabljenih in izkoriščanih

Otroci v Kartumu protestirajo proti ugrabitvam in izkoriščanju. V rokah držijo n Žurnal24 main
Vsaj sedem ljudi je bilo po uspešno izvedeni akciji osvobojenih iz arabskega ujetništva, kar je le kaplja iz morja ljudi, ki so bili ugrabljeni med krvavim sporom v Sudanu.
Ahmed Mufti, vodja upornikov, je dejal, da je bila zadnja akcija namenjena osvoboditvi 1200 ljudi. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v ujetništvu še vedno okoli 8000 ljudi, ki so bili ugrabljeni v sudanskem konfliktu, ki se je sicer končal že leta 2005, vendar pa se je program vrnitve sužnjev končal zaradi bitke okoli denarja. Mufti vztraja, da ugrabiteljem ne namerava dajati denarja, saj ga namerava porabiti za zagotovitev prevoza, hrano, obleke in zavetišča osvobojencem.

Iskanje ugrabljenih
V nekaterih predelih južnega Sudana lahko sorodniki ugrabljenih pomagajajo pri iskanju. Žrtev ugrabitve Abuk Atak Deng je iz ujetništva pobegnila leta 2006, in to skupaj z otrokom, ki ga je imela z ugrabiteljem. Med vojno, ki je trajala od leta 1984 do 2005, so arabski jezdeci pogosto prijahali v južne predele Sudana na kamelah in konjih ter množično ugrabljali in pobijali ženske in otroke, ki so jih nato odpeljali v njihove poljedelske tabore na severu. Ugrabljeni so bili v veliki večini posiljeni, izkoriščani za delo, prisiljeni so bili prevzeti muslimansko vero, nekateri otroci pa so bili celo vključeni v vojsko.

Okoli 6000 sužnjev je bilo že vrnjenih na jug, nekateri pa se preprosto niso več želeli vrniti. Sudanska vlada je vedno zanikala, da so bili ljudje dejansko ugrabljeni in da živijo kot sužnji. Po pričevanju vlade so ugrabitve antična tradicija, saj plemena ugrabljajo otroke in ženske ter jih uporabijo kot talce zaradi sporov med etničnimi skupinami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.