Svet
12 ogledov

Rešili 114 rudarjev

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Iz rudnika na severu Kitajske reševalci potegnili že 114 živih rudarjev. V času nesreče je bilo v rudniku 153 delavcev. Reševanje označili za čudež.

 

Reševalci še vedno upajo, da jim bo uspelo rešiti tudi preostalih 38 rudarjev, ki so še vedno ujeti v rudniku, je ob tem povedal tiskovni predstavnik reševalne službe Liu Dengzheng. Zdravstveno stanje ujetih rudarjev sicer ni znano, reševalci pa pričakujejo, da jih bodo rešili še danes.

Doslej rešeni delavci, ki so pod zemljo preživeli teden dni, so v šoku, trpijo pa tudi zaradi podhladitve, dehidracije in kožnih izpuščajev, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal nek zdravnik, ki jih oskrbuje.

Na cesti, ki vodi do rudnika, se je sicer danes zbralo več tisoč ljudi, ki so reševalna vozila z rudarji pozdravili z glasnim ploskanjem in vzkliki veselja. Kitajski mediji pa so reševalno operacijo označili za čudež.

Trkali za življenje
Upanje, da so rudarji pod zemljo še živi, se je okrepilo minuli petek, ko so reševalci v ceveh, ki so jih speljali v poplavljeni jašek, slišali trkanje in klice. Prva skupina reševalcev je nato vstopila v rudnik in preverila razmere, nato pa so tja v nedeljo poslali večje število reševalcev.

Po navedbah oblasti je voda rudnik zalila 28. marca, ko so delavci prebili steno starega jaška, polnega vode. 153 rudarjev je delalo na devetih nivojih in nekateri med njimi so bili nad vodo, ki je poplavila jašek. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.