Svet
12 ogledov

Rešili več kot 300 migrantov

Ilegalni pribežniki blizu Lampeduse Reuters
Grška obalna straža je danes rešila skupino 85 migrantov z jadrnice v jugovzhodnem Egejskem morju. Z deset metrov dolge ribiške ladje pa je 80 milj pred otokom Lampedusa 233 migrantov danes rešila tudi italijanska mornarica.

Migrante v Egejskem morju so grški reševalci z drugimi ladjami odpeljali proti kopnemu, jih oskrbeli s hrano in vodo. Kot so sporočili, njihova življenja niso ogrožena. Med njimi so tudi ženske in otroci, njihova narodnost za zdaj ni znana. Reševanje je močno oteževalo slabo vreme, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Grčija je ena izmed glavnih vstopnih točk za vstop ilegalnih priseljencev iz Afrike, Bližnjega vzhoda in Indijske podceline. V zadnjem letu se je naval migrantov zaradi vojne v Siriji še povečal, predvsem po morski poti, saj so na kopenski meji med Grčijo in Turčijo poostrili nadzor.

Rešili 233 migrantov

Množice migrantov iz Afrike se zgrinjajo tudi proti Italiji, ki je bila pred tremi meseci na najbolj obremenjenem otoku Lampedusa priča hudi begunski tragediji, ko je v brodolomu umrlo več kot 360 ljudi.

Danes pa je italijanska mornarica rešila 233 migrantov, ki so se pred Lampeduso znašli v težavah, in jih prepeljala na Sicilijo. Priseljenci prihajajo predvsem iz Eritreje, Nigerije, Somalije in Pakistana, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pozimi se naval ilegalnih migrantov v Sredozemskem morju ponavadi umiri, zato je bila tokratna reševalna operacija italijanske mornarice neobičajna. Na italijanski obali je sicer v minulem letu pristalo več kot 30.000 ilegalnih priseljencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.