Svet
14 ogledov

Rešilno bilko ponuja Kitajska

Kitajska zastava Shutterstock
Kitajska naj bi bila pripravljena pomagati območju evra, če bodo države članice evroobmočja uravnotežile svoje proračune in skrčile javno porabo.

Kot poroča Sunday Times, se je Kitajska se je ob robu zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20 v Parizu v tajnosti zavezala, da bo priskočila na pomoč območju evra, če bodo države s skupno evropsko valuto uravnotežile svoje proračune in skrčile javno porabo.

Kitajska bi lahko evrskemu območju pomagala z odkupi infrastrukture močno zadolženih držav evroobmočja. Pomagale naj bi tudi kitajske banke.

Rešitev bo znana konec oktobra

Sicer pa so se predstavniki držav z evrom v Parizu ta konec tedna zavezali, da bodo sprejeli ustrezne ukrepe in omejili širjenje dolžniške krize. Ta bi namreč lahko svetovno gospodarstvo potegnila v novo recesijo.

Francoski finančni minister Francois Baroin je napovedal, da bodo predstavniki območja evra rešitve predstavili na vrhu EU, ki bo 23. oktobra v Bruslju.

Komentarjev 2
  • max 22:17 16.oktober 2011.

    in tako bo "rumena rasa" zavladala svetu;kar niti ni tako slabo. tam razne bavčarje, šrote, zidarje in ostale barabone peljejo na stadion jim spustijo metek v tilnik pol pa fuzbal tekma.

  • Stolp 20:15 16.oktober 2011.

    No pa smo že tam. Še prej kot smo si mislili! Nič več ZDA ta glavna ampak Kitajska!