Svet
0 ogledov

Rešitev je v pritisku na Izrael

07_01_09_epa_gaza_zrtve Žurnal24 main
Problem konflikta na Bližnjem vzhodu bi lahko rešili s pritiskom na Izrael, meni Bojko Bučar s FDV. Agencija ZN za pomoč je sporočila, da se zaradi nevarnosti izraelskih vojakov umika iz Gaze. V VS ZN dosegli načelen dogovor o resoluciji.

Kljub novi dimenziji palestinsko-izraelskega konflikta, ki se je pojavila s Hezbolahovim bombardiranjem Izraela, Bojko Bučar s Fakultete za družbene vede ne pričakuje dramatičnih odzivov: "EU in ZDA se bodo odzvale tako kot doslej z diplomatskimi izjavami in pozivi k prekinitvi ognja ob uravnoteženem obravnavanju obeh (vseh treh) strani. Rusija bo opazno bolj kritična do Izraela, arabski svet pa bo omahoval kot doslej. Ostali bodo večinoma molčali." Izrael bo tako po njegovem mnenju z ofenzivo nemoteno nadaljeval. Odziv mednarodne skupnosti ne bo šel prek Rubikona, ki ga označujejo diplomatske izjave. Rešitev konflikta je po njegovem "v pritisku na Izrael".

OZN se umika
"Agencija Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) se je odločila, da bo prekinila vse svoje operacije na območju Gaze zaradi vse hujših sovražnih akcij, uperjenih proti svojemu osebju," je dejal predstavnik agencije v Gazi, Adnan Abu Hasan. Koliko časa bo prekinitev trajala, ni povedal.

Izrael kršil mednarodno humanitarno pravo
Mednarodni odbor Rdečega križa je danes Izrael obtožil, da ne pomaga Palestincem, ki so bili ranjeni v napadih izraelske vojske. Judovski državi tudi očita, da ni dovolila reševalcem do hiše v Gazi, kjer so našli štiri majhne otroke poleg trupel njihovih mater. "Izraelska vojska se je zavedala položaja, vendar ranjencem ni pomagala ," je dejal vodja misije Rdečega križa na območju, Pierre Wettach. "Vojska ni dovolila niti nam niti palestinskemu Rdečemu polmesecu, da bi pomagali ranjenim," je dodal. Reševalci so dovoljenje dobili v sredo, štiri dni po napadu. V treh hišah so našli 15 trupel in 18 ranjencev, med njimi tri otroke, ki so bili preveč šibki, da bi lahko stali. Izraelska vojska v tem primeru ne izpolnjuje svojih obveznosti po mednarodnem humanitarnem pravu, ki jo obvezuje, da mora poskrbeti in evakuirati ranjence.


 

Odziv MZZ

MZZ izraža zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja, saj je med žrtvami vedno več civilistov. Prav tako obsoja Hamasovo prekinitev premirja in nenehne raketne napade na izraelska ozemlja, vendar ob tem ostro nasprotuje nesorazmerni uporabi sile izraelske vojske in kršitvam mednarodnega humanitarnega prava. Obenem poziva k takojšnjemu prenehanju raketnih napadov Hamasa na Izrael in k prenehanju izraelske vojaške akcije.

Med prekinitvijo ognja ubita delavca ZN
Izrael je tudi danes za tri ure prekinil bombardiranje Gaze, s čimer omogoča neovirano dostavo humanitarne pomoči in čas, v katerem si lahko prebivalci Gaze obnovijo zaloge. V času prekinitve ognja pa je pod izraelskimi streli padla dva delavca misije ZN. Vozilo je bilo ustrezno označeno z zastavo in simbolom ZN. Izraelska vojska incident že preiskuje.

Libanon se zavzema za premirje 
Libanon je na sever Izraela danes izstrelil več raket, pri čemer sta bili poškodovani najmanj dve osebi. "Ne vemo, kdo je odgovoren za izstrelitev raket. Vsekakor pa je to delo nekoga, ki si želi zamajati stabilnost v Libanonu. Česa takšnega ni v načrtu in interesu naše države," je dejal Fuad Saniora.


Ofenziva v Gazi se nadaljuje
Izrael je medtem tudi v noči na četrtek in danes zjutraj nadaljeval ofenzivo v Gazi. Izraelska letala so napadla nekaj deset ciljev na območju, pri čemer so se osredotočila na predore na meji med Gazo in Egiptom, po katerih naj bi Palestinci tihotapili orožje. Na območju Rafe naj bi bilo po ocenah Izraela okoli 300 tovrstnih predorov. V napadih je bilo danes v Gazi ubitih pet ljudi, med njimi so bili štirje palestinski vojaki. 13 dni napadov je tako do zdaj na palestinski strani zahtevalo več kot 765 življenj Palestincev, okoli 3100 je ranjenih. Žrtve štejejo tudi na izraelski strani, umrlo je 13 pripadnikov vojske.

Dosegli načelen dogovor 
Mednarodna skupnost si prizadeva, da bi se agresija kmalu končala. Pogovori so potekali na več krajih, tudi v  Varnostnem svetu Združenih narodov. Zunanji ministri zahodnih in arabskih držav so se usklajevali o dveh različnih resolucijah. Ambasador Arabske lige pri ZN pa je dejal, da so dosegli načelni dogovor o resoluciji, ki poziva k takojšnji prekinitvi ognja.

 

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.