Svet
6 ogledov

Rešitev moramo najti sami

Srečanje G20 v Los Cabosu Reuters
Srečanje skupine G20 v mehiškem Los Cabosu minilo v znamenju krize evroobmočja.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob koncu srečanja voditeljev 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) pojasnila, da območje evra in celotna EU iščeta odgovor, ki je mešanica sanacije javnih financ, pobud za spodbujanje rasti in tesnejše integracije. "Takšen recept je vzbudil odobravanje," je poudarila Merklova.

Zavzela se je tudi za tesnejšo integracijo v območju evra. "Trgi pričakujejo, da se bolj povežemo," je prepričana najmočnejša evropska političarka. Pri tem pa je ponovila, da je treba najti ravnovesje med nadzorom in odgovornostjo na eni strani ter solidarnostjo in delitvijo bremen na drugi.

Nemška kanclerka je po koncu vrha sicer ocenila, da je na srečanju v prijateljskem vzdušju potekala uravnotežena razprava o mehanizmih za spodbujanje globalne rasti. Izpostavila je, da ni bilo na tapeti samo območje evra, saj se je izkazalo, da ima vsaka država svojo domačo nalogo in odgovornost za reševanje lastnih težav.

Rešitev moramo najti znotraj območja

Francoski predsednik François Hollande se je medtem v letovišču na jugu polotoka Baja California zavzel za to, da Evropa najde lasten odgovor na krizo in ga ne išče zunaj. Ob tem je znova tudi ugotavljal, da Nemčija in Francija kljub razlikam po spremembi oblasti v Parizu preprosto morata delovati skupaj v dobro Evrope.

Članice območja evra iz skupine G20 so se sicer v Mehiki zavezale, da bodo sprejele vse potrebne politične ukrepe za zavarovanje celovitosti in stabilnosti območja evra ter izboljšanje delovanja finančnih trgov.

Komentarjev 1
  • mirko 18:51 20.junij 2012.

    In zraven čebljanja kako rešiti svet iz krize so dobro jedli in pili.