Svet
13534 ogledov

Resna opozorila meteorologov

Sonce Reuters
Opozorila se vrstijo.

Vročinski valovi se bodo v prihodnosti dogajali bistveno prej v toplejših obdobjih leta, poleg tega bodo trajali dlje časa, je danes objavila Svetovna meteorološka organizacija (WMO), ki je pri tem izpostavila vročinske valove, ki so letos na pragu poletja dosegli posamezne predele Evrope praktično še pred prihodom poletja. 

"Danes smo žal priča temu, kar bo naša prihodnost," je komentirala Clare Nullis, predstavnica omenjene organizacije. 

Ekstremno visoke temperature, ki so se iz severa Afrike razširile na južno Evropo, bodo ta konec tedna dosegle tudi Švico in Nemčijo. Na teh območjih so takšne temperature tipične za julij in avgust, opozarja WMO. Tudi pri nas ta konec tedna pričakujemo visoke temperature, podrobnosti najdete v članku na tej povezavi. 

Vročina že pesti ljudi v Španiji in Franciji, kjer so te dni izmerili tudi deset stopinj več kot je povprečje za to obdobje leta. Prav tako Španijo, Portugalsko, Madžarsko in Srbijo pesti suša. 

Tudi na drugi strani Atlantika ni bolje, skoraj za tretjino prebivalstva Združenih držav Amerike so ta teden vremenoslovci izdali vročinska opozorila. 

"Kot posledica klimatskih sprememb vročinski valovi nastajajo prej kot smo bili vajeni, zaradi toplogrednih plinov, ki so v atmosferi na rekordni stopnji, bodo postali tudi vse pogostejši in močnejši," je še opozorila Nullisova. 

Vročina po Evropi Val vročine Svet Temperature se bodo povzpele nad 40 stopinj Celzija

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Mkovac22 19:21 17.junij 2022.

    Prepovedat vse tople grede in vse pline!