Svet
7 ogledov

Resnica o Krvavi nedelji

Krvavi dogodek se je v zgodovino zapisal kot "Krvava nedelja". (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britanska vlada naj bi objavila poročilo komisije, ki je preučevala incident izpred skoraj 40 let. Britanski vojaki so namreč januarja 1972 v Londonderryju ubili 14 severnoirskih katoliških protestnikov.

Večina politikov in analitikov pričakuje, da bo komisija, ki jo vodi angleški sodnik lord Saville, v težko pričakovanem poročilu britanskim vojakom pripisala krivdo, ker so nezakonito ubili neoborožene katoliške civiliste.

S tem bi komisija potrdila stališča na tisoče prič, dveh britanskih vlad in celo nekaterih britanskih vojakov, da so pripadniki prvega bataljona elitnega padalskega polka leta 1972 na ulicah Londonderryja, ob koncu prepovedanega shoda kakih 10 tisoč irskih nacionalistov, preprosto ponoreli.

Krvava nedelja – pa tudi vztrajanje britanskih oblasti, da je šlo zgolj za samoobrambo vojakov pred oboroženimi člani Irske republikanske armade (Ira) – je močno ujezila katoliško manjšino na Severnem Irskem in Iro spodbodla k še brutalnejši kampanji za osvoboditev izpod britanske nadvlade. Leto 1972 se je v zgodovino zapisalo kot najsmrtonosnejša prelomnica v štiri desetletja trajajočem konfliktu.

Poročilo vredno 200 milijonov funtov
Ključno vprašanje je, ali bo najobsežnejše in najdražje poročilo v britanski pravni zgodovini – pripravljalo se je 12 let in naj bi obsegalo kar 5000 strani ter stalo 200 milijonov funtov – zacelilo rane, ki jih je utrpela katoliška skupnost, in pripomoglo k dokončnem miru na Severnem Irskem, ali pa bo zanetilo še več sodnih sporov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.