Svet
15855 ogledov

Resno je: Prebivalce pozvali, naj spakirajo najnujnejše

La Palma izbruh vulkana
1/5
Epa
Pristojni so vse prebivalce otoka La Palma pozvali, naj bodo pripravljeni na evakuacijo. Da bi lahko prišlo do izbruha vulkana, se je napovedovalo že nekaj časa.

Nekaj po 15. uri je izbruhnil vulkan na otoku La Palma. Poročajo, da je bilo ob času izbruha slišati eksplozijo Nad otokom se dviga oblak dima in vulkanskega pepela. Posnetki z otoka po tem, ko se je stemnilo, lepo pokažejo, kako se lava razliva po pobočju.

Oblasti so takoj začele z evakuacijo nekaterih prebivalcev iz bližnjih vasi. Približno štirideset prebivalcev, ki so težje mobilni, je že kmalu po izbruhu zapustilo svoje domove. Obrambno ministrstvo je na pomoč poslalo vojsko, ki je pomagala pri evakuaciji še pet tisoč ljudi. Med evakuiranimi so tako domačini kot turisti.  

Pristojni so vse prebivalce otoka pozvali, naj bodo izredno pozorni in naj se ne približujejo območju. Že takoj po izbruhu so jih prosili, naj pripravijo najnujnejše stvari, če bi bila potrebna evakuacija širšega območja. Prebivalcem so naročili, naj zaprejo okna in vrata, odklopijo vodo, plin in iz elektrike izklopijo vse električne naprave. Prebivalci območij Tazacorte, El Paso, Fuencaliente, Mazo in Los Llanos de Aridane so se morali zglasiti na dogovorjenih točkah, od kjer bodo izpeljali evakuacijo.  

Lava je sprva začela teči iz dveh točk na pobočju vulkana, a se je to število v nekaj urah povečalo na sedem, navaja institut Involcan. Po besedah župana El Pada je lava poškodovala nekaj hiš.

Španska vlada trenutno odsvetuje potovanje na Kanarske otoke. 

Tamkajšnji pristojni za šolstvo so za ponedeljek odpovedali pouk v treh občinah, in sicer El Paso, Los Llanos de Aridane in Tazacorte.  

V zadnjem tednu so na območju Cumbre Vieja zaznali več kot 22.000 potresnih sunkov. Na otoku je zato veljal rumeni alarm zaradi nevarnosti izbruha vulkana. Vulkan je nazadnje izbruhnil leta 1971. Takrat je umrl en moški, ki je fotografiral območje, kjer je tekla lava.

Gre za eno najbolj aktivnih vulkanskih območij na Kanarskih otokih.  

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.