Svet
3059 ogledov

Resno opozorilo Evropi glede covida

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Upočasnjevanje širjenja okužb se je po šestih tednih končalo.

Več kot polovica evropskih držav je v minulem tednu beležila porast števila novih okužb z novim koronavirusom, so danes opozorili v evropskem uradu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in države pozvali, naj namenijo več pozornosti novim različicam virusa. 

Število na novo potrjenih okužb v Evropi se je po podatkih WHO v minulem tednu povečalo za devet odstotkov in je preseglo milijon. Še posebej slab je trend v srednji in vzhodni Evropi, pa tudi v nekaterih zahodnoevropskih državah. Britanska različica novega koronavirusa je prisotna že v 43 od 53 evropskih držav, južnoafriška v 26, brazilska pa v 15 državah.

Testiranje, izolacija in sledenje

Ker gre za bolj nalezljive različice virusa, je regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge države danes pozval, naj bodo nanje bolj pozorne. "Povsod moramo zajeziti širjenje virusa, pri tem pa uporabiti sredstva, za katera vemo, da delujejo," je poudaril in kot posebej pomembno izpostavil testiranje in izolacijo okuženih ter sledenje njihovim stikom.

Bistveno je tudi množično cepljenje prebivalstva proti okužbi z novim koronavirusom, ki zdaj poteka v 45 evropskih državah in že kaže pozitivne učinke, je dodal. V državah, kot sta Izrael in Velika Britanija, kjer je stopnja precepljenosti zelo visoka, sta se tako število smrti zaradi covida-19 kot število hospitaliziranih, ki pripadajo rizičnim skupinam, zmanjšali.

V luči tega je Kluge pozdravil odločitev Evropske agencije za zdravje (Ema), da začne tekoči pregled ruskega cepiva proti covidu 19 Sputnik V, in ocenil, da se je Rusija v preteklosti večkrat izkazala na področju razvoja cepiv ter med drugim odigrala ključno vlogo v boju proti otroški paralizi in rumeni mrzlici.

Testiranje za covid-19 v Ljubljani Zdravje Sedemdnevna incidenca bistveno slabša kot včeraj

Neenakost med spoloma tudi pri pandemiji

Kluge se je danes spomnil tudi prihajajočega mednarodnega dneva žensk in v luči tega opozoril, da je pandemija še okrepila strukturne neenakosti med spoloma. Ker so v zdravstvu zaposlene številne ženske, so izpostavljene večjemu tveganju za okužbo. Pred petimi tedni je bilo od 1,3 milijona zdravstvenih delavcev, okuženih z novim koronavirusom, kar dve tretjini žensk.

Obenem ženske ostajajo slabše plačane od moških kolegov, poleg tega pa so morale v minulem letu pogosto prevzeti še breme šolanja otrok na domu.

Virus covid čiščenje dezinfekcija lokal Slovenija Vlada sprejela odločitev: V ponedeljek se odpirajo terase in vrtovi lokalov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:23 04.marec 2021.

    In mi hitimo z rahlanjem ukrepov. Mularijo pa na vrat na nos v šole, da se bo imelo na koga s prstom kazati, za porast okužb!

  • fazan2021 20:56 04.marec 2021.

    PREKLETI LOPOVI POKVARJENI. ŠE NISTE OPAZILI, DA SE VAM MAJAJO TLA POD NOGAMI, GOLAZEN SPRIJENA.

  • .antihojsar 20:55 04.marec 2021.

    Jebite se svinje gestapovske. Teror vam ne bo uspel, pa če se še tako trudite. Branili bomo svobodo z vsemi sredstvi. PRAV Z VSEMI!!!