Svet
13 ogledov

Resolucija Madžarski

Sporni zakon je sprejela vlada premierja Viktorja Orbana. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropski parlament poziva madžarske oblasti, naj zagotovijo svobodo medijev in medijski pluralizem.

Evropski parlament je potrdil skupno resolucijo poslanskih skupin socialistov in demokratov, liberalcev, zelenih in neodvisnih o medijskem zakonu na madžarskem in madžarske oblasti pozval, naj zagotovijo svobodo medijev in medijski pluralizem.

 

"Zagovorniki resolucije smo jasno pokazali, da se bomo odločno borili za svobodo medijev, ne le na Madžarskem, ampak povsod po EU, in da je kakršenkoli pritisk nad novinarji nedopusten," je ob glasovanju dejala evropska poslanaka Tanja Fajon, podpredsednica skupine EP za medije. "Madžarska s tem, da ne zagotavlja neodvisnosti javnih medijev, grobo krši temeljne človekove pravice."

 

Sporni medijski zakon je na Madžarskem začel veljati na začetku leta. Z zakonom ustanovljeni svet za medije, ki ga vodi vladna konservativna stranka Fidesz, lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo" ali bo žalilo človeško dostojanstvo.

 

Svet ima tudi pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden bo kršitev ugotovljena, poleg tega pa morajo novinarji razkriti svoje vire, če gre za vprašanja, povezana z nacionalno varnostjo.

 

Zakon je takoj po sprejetju naletel na kritike mednarodnih novinarskih združenj, Evropskega parlamenta, Amnesty Internationala in več držav, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi pa ga je označila za nevarnega svobodi medijev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.