Svet
10 ogledov

Resolucija proti izgonu Romov

Romsko naselje v Franciji (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Evropske poslanke in poslanci so potrdili resolucijo, ki francosko vlado poziva, naj takoj ustavi izgon pripadnikov največje etnične manjšine v Evropi.

Evropski parlament je danes glasoval o resoluciji o Romih, ki jo je vložilo več političnih skupin, ki se jim zdi omejevanje prostega gibanja Romov znotraj Evropske unije nesprejemljivo. Dokument poziva francosko vlado, naj takoj ustavi izgon pripadnikov največje etnične manjšine v Evropi.

Poslanci Evropske ljudske stranke (ELS) so v torek poudarili potrebo po odločnejših ukrepih Unije za vključevanje v družbo, medtem ko so govorci iz skupin socialnih demokratov (S&D), liberalnih političnih strank (ALDE), zelenih (Zeleni/EFA) in združene evropske levice (GUE/NGL). Komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding je že napovedala presojo zakonitosti ukrepov francoskih oblasti.

Kot je dejala v razpravi, so države članice resda pristojne za zagotavljanje javnega reda in varnosti svojih državljanov, vendar morajo biti vsi oblastni ukrepi sorazmerni. Redingova je ponovila zagotovilo francoski oblasti, da ne gre za diskriminacijo do Romov, kljub temu pa bodo pristojne službe Komisije preverile, ali "se izrečeno dejansko odraža na terenu". Po njenih besedah bo morala Francija zagotoviti dodatne informacije o številnih vprašanjih.

Deportacija
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je konec julija ukazal uničenje več nelegalno zgrajenih romskih naselij. Državo je odtlej zapustilo osem tisoč romunskih in bolgarskih Romov, pri čemer jim je pomagala tudi francoska vlada, ki je vsaki odrasli osebi, ki je zapustila državo, plačala 300 evrov plus dodatnih sto evrov za vsakega otroka. Francoske oblasti vztrajajo, da Romi državo zapuščajo prostovoljno in preučujejo pravne možnosti, kako bi izgnanim Romom preprečiti vrnitev v državo, a so obenem deležne ostrih kritik tako doma, kot v tujini. Francoska javnost je glede Sarkozyjeve politike razdeljena. Del ljudi njegovo politiko odločno podpira, hkrati pa ima vedno več nasprotnikov, ki so minuli konec tedna organizirali proteste proti deportaciji kriminaliziranih Romov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.