Svet
14 ogledov

Reuters se je pridružil prepovedanim

Kitajska EPA
Reuters je še eden izmed medijev, ki je padel v Kitajsko nemilost. Od danes je njihova domena - poleg še približno 4 tisoč drugih - nedosegljiva.

Kot ugotavlja tiskovna agencija Reuters njihove strani v angleščini in kitajščini od danes niso več dosegljive kitajskim uporabnikom. Reuters je očitno postal še eden izmed nedosegljivih medijev, ki so jih cenzurirale kitajske oblasti. Že dlje časa so na primer nedosegljive strani Bloomberga, The New York Timesa in Wall Street Journala.

Na Reutersu pojasnjujejo, da ne vedo, zakaj se je cenzura zgodila, a dodajajo, da so po dosedanjih izkušnjah mediji postali nedosegljivi, po tem ko so objavili kritičen prispevek o dogajanju na Kitajskem. Na Reutersu so v uradni izjavi izpostavili, da so zavezani k objektivnem in pravičnemu novinarstvu: "Zavedamo se pomembnosti novic o Kitajski in upamo, da naša stran na Kitajskem čimprej ponovno dosegljiva."

Cenzura Googla traja že leta

Vsekakor pa cenzura spleta z leti nikakor ne pojenja. Po zadnjih podatkih organizacije Great Firewall of China je blokiranih prek štiri tisoč domen in 14.349 iskanih gesel. Že dlje časa so omejeni tudi spletni iskalniki ter številne Googlove spletne strani. 26. decembra je na primer skoraj popolnoma zamrl obisk elektronske pošte Gmail, ki je od takrat še vedno deležen blokade. Omejen dostop pa je mogoč tudi do Googla, Youtuba in Picasse.

Youtube je po navedbah Googla blokiran že vse od marca 2009, z omejevanjem zadetkov po spletnem iskalniku Google pa naj bi Kitajska začela maja letos - torej tik pred obletnico nasilno zatrtih protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.