Svet
10 ogledov

Revizija islamskih besedil

Revizija islamskih besedil naj bi pomagala obnoviti prvotne vrednote Korana. Žurnal24 main
Turčija se pripravlja na objavo dokumentov, ki predstavljajo revolucijo v interpretaciji islama, poročajo britanski mediji.

Britanski mediji poročajo, da naj bi turški oddelek za verske zadeve ekipo teologov na univerzi v Ankari pooblastil, naj izvede temeljno revizijo Hadita, ki velja za drugo najsvetejše besedilo islama, in sicer takoj za Koranom.

Hadit naj bi bila zbirka pričevanj samega preroka Mohameda in je vodič muslimanov pri interpretaciji Korana ter vir večine islamskih zakonov.

Turška država verjame, da ima Hadit pogosto negativen vpliv na družbo in da zaradi njega prihaja do sprevračanj prvinskih vrednot islama. Številna pričevanja pa naj sploh ne bi bila Mohamedova, nekatera pa bi bilo treba po mnenju države znova reinterpretirati.

Reformacija
Poznavalci  govorijo o Haditu kot o zbirki pričevanj, ki so nastala več sto let po prerokovi smrti in vsebujejo ideje, kot so opravičevanje oskrunitev ženskih genitalij in podobno. Danes lahko zgodovinsko dokažejo, da so določeni rituali izhajali iz različnih kultur, da so služili nadzoru ljudstva in so spadali v takraten časovni in kulturni kontekst.

Eden od takšnih primerov je prepoved potovanja ženske brez moškega. V takratnih časih je bilo takšno potovanje preprosto prenevarno. Sam prerok pa naj bi celo rekel, da "hrepeni po času, ko bodo ženske lahko same prepotovale dolge razdalje".

Turčija je prav tako omogočila teološko izobraževanje 450 žensk v višje imame, imenovane vaze, katerih naloga je razlaganje prvinskega islama oddaljenim skupnostim v Turčiji, kjer po pričevanjih še vedno iz časti ubijajo ženske, ki se omožijo z napačnim človekom.

Novi islam
Po mnenju  Fadi Hakure, strokovnjaka za Turčijo iz Chatam Housa v Londonu, se v Turčiji dogajajo pomembni premiki. Država želi izpeljati revizijo islamskih besedil, kar je nekako podobno krščanski reformaciji. Do sedaj je bila težnja ustvariti novo politiko za islam, zdaj se poskuša vzpostaviti novi islam. Gre za eno od najbolj temeljnih sprememb v islamskem svetu.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.