Svet
788 ogledov

Revolucija glede nižanja cen

Nakupovanje
Cilj pilotskega projekta je, da se zavržena hrana, ki ji je pretekel rok, zniža na minimum.

Nizozemska veriga supermarketov Albert Heijn testira revolucionarni projekt nižanja cen hrane. Računalniško voden sistem znižuje cene hrane glede na več kriterijev s ciljem, da bi se zavržena hrana, ki ji je potekel rok trajanja, znižala na minimum.

O nižanju cen odloča algoritem, ki sledi parametrom, kot so rok trajanja, vremenske pogoje, količino, zgodovino prodaje posameznega proizvoda in še nekatere druge kriterije, so objavili v omenjeni trgovski verigi.

Z nižanjem cen sledijo cilju, da na koncu dneva na prodajnih policah ne bi bilo niti enega proizvoda, ki mu je potekel rok trajanja.

Sistem testirajo na perutninskem mesu in ribah. Doslej je veriga pri svežih ribah, ki jim je istega dne potekel rok trajanja, zjutraj postavil napis: "Znižano za 35 odstotkov, škoda bi bilo to zavreči."

Ribarnica, ribe | Avtor: Profimedias Profimedias

"Izpostavljen fiksni popust je statičen, realno je neinteligenten, saj je popust ves čas isti. Z dinamičnim spreminjanjem cen bi se lahko povečal in tako zadovoljil pogojem, postavljenim v algoritem," je za nizozemske medije ob uvedbi testnega projekta povedala Anoesjka Aspeslagh, predstavnica trgovske verige Albert Heijn.

Ocena Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo je, da trgovske verige metanje hrane stran letno stane okrog sto milijard dolarjev.

Algoritem za nizozemski supermarket je razvil izraelski startup Wasteless. V praksi izgleda tako, da če se kupec v trgovini zadrži dlje časa, recimo uro, je povsem možno, da meso ali ribe spremenijo ceno. Na nižjo, seveda

Sistem so že preizkusili v španski trgovski verigi Dia. Metanje hrane stran se je v njihovem primeru znižalo za tretjino, profit pa za šest odstotokov.

Račun Slovenija Kaj se je lani najbolj podražilo?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara1 06:33 26.maj 2019.

    Eno urio pred zaprtjem, "samo nosi", kar ima današnji datum...

  • selmanovicelvedina 21:33 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861

  • selmanovicelvedina 21:32 24.maj 2019.

    Za zanesljivo in brez tveganja posojiilo. JAZ SEM PRIPRAVLJENA DODELITI FINANCNA POSOJIILA VSEM TISTIM, KI IMAJO SREDSTVA ZA PORAVNAVO DOLGOV. Pridruži se mi po pošti: plavec.joz@gmail.com / WhatsApp: +33758119861