Svet
13 ogledov

Revolucija še ni prinesla pomladi

egipt Reuters
Trije kandidati na predsedniških volitvah v Egiptu, ki se po neuradnih rezultatih niso uvrstili v drugi krog, se nameravajo zaradi domnevnih nepravilnosti volilne komisije pritožiti.

Predsedniške volitve v Egiptu najbi zaznamovalo manipuliranje v korist zadnjega premierja strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka, Ahmeda Šafika, poleg njega pa naj bi se po neuradnih rezultatih v drugem krogu za predsedniški stolček potegoval kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi.

Predstavnik starega režima ne bi smel kandidirati

Rezultati naj bi kazali na tesno in tudi presenetljivo tretje mesto kandidata nasertistov Hamdina Sabahija. Ta je v soboto že napovedal, da bo zahteval zamrznitev volilnega procesa. Po njegovem mnenju namreč Šafik ne bi smel kandidirati, ker je predstavnik starega režima, to pa naj bi določal tudi zakon. "Sodeč po številu dobljenih glasov je prihodnost odprta za nas. Nadaljevali bomo revolucijo, dokler ne dosežemo zmage," je Sabahi sporočil zbrani množici privržencev v Kairu.

Ob tem je zavrnil, da bi javno podprl katerega koli od obeh tekmecev, ki se bosta predvidoma pomerila v drugem krogu, in dodal, da ne bo sprejel položaja podpredsednika. Šafik je namreč v soboto tako Sabahija kot Abul Futuha pozval k sodelovanju ter obljubil, da se Egipt ne bo vrnil k staremu režimu.

Pritožbo sta poleg Sabahija napovedala še neodvisni islamist Abdel Momeim Abdul Futuh in islamski učenjak Mohamed Selim al Ava.

Sodba Mubaraku znana 2. junija

Sodišče v Kairu je medtem zaradi korupcije nekdanjega vodjo Mubarakovega kabineta Zakario Azmija danes obsodilo na sedem let zapora in denarno kazen v višini 6,2 milijona dolarjev.

S tem se sooča tudi Mubarak, razsodba in morebitna kazen pa naj bi bili znani 2. junija. 83-letniku poleg korupcije sodijo tudi zaradi odgovornosti za smrt okoli 850 protirežimskih protestnikov med 18-dnevnimi demonstracijami februarja lani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.