Svet
55 ogledov

Rezali so si žile, da so otroci lahko pili

jazidi Irak Profimedias
Na gori Sindžar naj bi bilo ujetih le še kakih tisoč jazidov. Večini je uspelo pobegniti, a so v precej slabem stanju. Starši so se zatekli k skrajnim ukrepom, da bi rešili svoje otroke.

Po množičnem begu pripadnikov etnoverske manjšine jazidov z gore Sindžar na severu Iraka jih tam ostaja ujetih le še kakih tisoč, je danes sporočila tiskovna predstavnica misije ZN v Iraku (Unami), novico pa je potrdil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Razmere na prizadetem območju naj bi se očutno izboljšale. Številni ujeti so lahko zapustili goro, po podatih visokega komisariata ZN za begunce (UNCHR) naj bi šlo za 80.000 ljudi. Ameriška vojska bo nadaljevala z letalskimi napadi na pripadnike Islamske države ter nudila pomoč iraškim in kurdskim silam, ki se borijo s skrajneži, reševalne operacije pa niso predvidene.

Begunci - večinoma jazidi - so sicer v precej slabem stanju. Starši so si v upanju, da bodo rešili svoje otroke, rezali žile in otrokom dajali piti kri. Mnoge, ki so umrli zaradi dehidracije, so pokopali pod kupe kamenja. "Njihove zgodbe so grozljive. Nek moški nam je povedal, da je videl štiri otroke, ki so umrli od žeje. Nikogar ni bilo, ki bi jih pokopal, zato so nanje položili kamenje," je o razmerah na območju povedala novinarka Sky Newsa, ki je prispela v kamp Zakho. V kampu, kjer se nahajajo begunci, ni elektrike, na voljo pa so le tri ali štiri stranišča. Mnogi so ranjeni ali imajo strelne rane. Živijo od hrane in vode, ki jim jo prinesejo lokalni prebivalci. 

Več sto tisoč jih je zapustilo Irak

Potem ko je skrajna sunitska Islamska država (IS) pred skoraj dvema tednoma zasedla nadaljnja območja na severu Iraka, so se tamkajšnji pripadniki etničnih in verskih manjšin, večinoma jazidi in tudi kristjani, podali v beg. V Kurdistan naj bi se jih od takrat po podatkih Unamija zateklo kakih 200.000. Še kakih 50.000 jih je zbežalo v sosednjo Sirijo. 2000 jih je sprejela tudi Turčija, 20.000 pa jih še čaka na turški meji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.