Svet
88 ogledov

Rezultat izenačen, tokrat nihče ne razglaša zmage

volitve Izrael Profimedia
Stranki izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovega tekmeca Benija Ganca sta po skoraj vseh preštetih glasovih s torkovih parlamentarnih volitev povsem izenačeni in glede na izide ostalih strank se nobeni ne obeta možnost oblikovanja večinske vladne koalicije.

Glede na izide po približno 92 odstotkih preštetih glasov sta tako Netanjahujev Likud kot Gancova Modra in bela stranka osvojili 32 sedežev v 120-članskem knesetu. Novi izraelski premier naj bi postal tisti, ki ima največ možnosti za oblikovanje večine 61 glasov, a kot kaže trenutno, se to ne obeta nobenemu od njiju.

Glede na rezultate, ki so jih dosegle ostale stranke, naj bi levosredinski blok pod vodstvom Benija Ganca zbral skupno 55 poslanskih sedežev, desni tabor, na čelu katerega bi bil Benjamin Netanjahu, pa 56, navedbe virov v volilni komisiji navajajo izraelski mediji.

Stranka Izrael Bejtenu nekdanjega obrambnega ministra Avigdorja Libermana je osvojila devet sedežev in bi bila lahko jeziček na tehtnici pri oblikovanju vladajoče koalicije.

Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu je sicer postalo pretežno arabsko zavezništvo Združena lista, ki naj bi glede na izide osvojilo 12 poslanskih sedežev. Arabske stranke doslej niso izrekale podpore nobenemu od premierjev. Če pa bi se to spremenilo in bi tokrat podprle Ganca, bi to onemogočilo Netanjuhuju obstanek na premierskem položaju.

Netanjahu je davi v pričakovanju izidov dejal, da je pripravljen na pogajanja o oblikovanju "močne, sionistične vlade". Ganc je po drugi strani pozval k oblikovanju široke vlade narodne enotnosti, ki bi vključevala tudi Likud. Temu naj bi bil naklonjen tudi Liberman, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.