Svet
3 ogledov

Riceova Turčiji obljubila pomoč

Riceova in turški zunanji minister Ali Babacan sta si obljubila sodelovanje. Žurnal24 main
Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v Ankari Turčiji obljubila podporo pri reševanju krize, ki so jo sprožili napadi kurdskih upornikov s severa Iraka na jug Turčije.
Riceova se je v Turčiji sestala s turškim premierjem Tayyipom Recepom Erdoganom, zunanjim ministrom Alijem Babacanom in predsednikom Abdullahom Gülom. "Imamo skupnega sovražnika in zato potrebujemo skupen načrt, kako se proti temu boriti," je danes dejala Riceova in tako praktično napovedala vojno Kurdski delavski stranki (PKK). Hkrati je tudi dejala, da je PKK za ZDA teroristična organizacija.

Po besedah Riceove iščejo učinkovit načrt proti PKK, ki ne bo zahteval le sodelovanja Turčije in ZDA, pač pa tudi Iraka. Ameriška državna sekretarka v Turčiji sicer ni bila deležna lepega sprejema, saj jo je približno 200 protestnikov pozdravilo z vzkliki: "Dol z ameriškim imperializmom"! in "Riceova, izgini!".

Protestniki so vzklikali: "Dol z ameriškim imperializmom!" in "Riceova, izgini!" © Reuters

 
Kako se bosta Carigrad in Washington lotila reševanja krize, bo znano po ponedeljkovem srečanju Erdogana z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem. Vodstvo iraških Kurdov je Turčijo sicer danes pozvalo k dialogu in se zavzelo za premirje. "Vrata so še odprta. Jezik nasilja dandanes ni več moderen," je dejal predsednik kurdskega parlamenta Adnan al Mufti in od PKK zahteval, naj odloži orožje.

Napetosti na meji med Turčijo in Irakom so narasle po 21. oktobru, ko je bilo v napadu pripadnikov PKK ubitih dvanajst turških vojakov, osem pa je bilo zajetih. Turčija je v odgovor sprožila obsežno ofenzivo, v kateri je bilo doslej ubitih že 65 kurdskih upornikov, ob meji z Irakom pa je nakopičila že kar 100.000 svojih vojakov. Pred tem je parlament v Ankari 17. oktobra odobril morebiten vdor turške vojske na sever Iraka. Riceova bo tako na pogovorih s turškim premierjem, zunanjim ministrom in predsednikom predvsem pripravljala teren za srečanje Erdogana z ameriškim predsednikom, ki bo v Beli hiši.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.