Svet
8 ogledov

Rim v strahu pred potresom

Italijo je pred dvema letoma stresel močan potres. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Italijan Bendandi je že pred desetletji napovedal, da bo jutri Rim stresel močan potres. Oblasti so zaradi njegove napovedi morale miriti prebivalce.

V Rimu so morale oblasti miriti prebivalce. Prejeli so številne klice zaskrbljenih meščanov, ki so napoved Rafaella Bendandija vzeli resno. Bendandi, ki je umrl leta 1979, je namreč napovedal, da bo Rim 11. maja 2011 stresel katastrofalen potres.

Italijani se še predobro spominjajo potresa, ki je pred dvema letoma stresel L'Aquillo in v katerem je umrlo 300 ljudi. Ta potres je pravilno napovedal Italijan Giampaolo Giuliani, ki so ga takrat prijavili oblastem zaradi širjenja panike, ko je prebivalce pozival, naj se izselijo iz mesta.

Za leto 2011 ali 2012 je napovedal velik potres. Ljudje, ki proučujejo njegove zapise, trdijo, da v dokumentih ni navedel, kje se bo zgodil potres. Ker je letos močno streslo že Japonsko, so prepričani, da bo Rimu prihranjeno. Medtem pa drugi trdijo, da je v dokumentih jasno zapisan datum 11. maj 2011, kot kraj potresa pa Rim.

Za pomoč pri pomirjanju ljudi so se rimske oblasti obrnile tudi na državni inštitut za geofiziko in vulkanologijo, ki je zatrdil, da Rim ni na visoko potresno nevarnem območju. Bendandijevo teorijo so ovrgli, češ da ni zapustil pravih teorij o potresu.

Bendandi se je rodil leta 1893 in že leta 1924 postal znan kot oseba, ki napoveduje potrese. Leto pred tem je namreč pravilno napovedal potres na Jadranu, že pred tem pa še več drugih. Njegove napovedi niso bile stoodstotno natančne. Zadel je mesto potresa, datum pa se je ponavadi od napovedi razlikoval za dan ali dva. Za časa življenja so ga jemali kot šarlatana, on pa je vseskozi trdil, da so potresi posledica premikanja planetov, Lune in Sonca ter da jih je mogoče napovedati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.