Svet
10 ogledov

Rimljani bežijo iz mesta

1/5
Žurnal24 main
V Rimu je danes nenavadno mirno, poročajo tuji mediji, saj prebivalci množično zapuščajo glavno mesto v strahu, da se bo uresničila napoved o močnem potresu 11. maja. Številni vzeli prost dan.
Kako prazno in tiho je danes v Rimu, si lahko ogledate v GALERIJI.

Napoved Rafaella Bendandija, da bo 11. maja Rim stresel katastrofalen potres, so mnogi vzeli zelo resno. Nacionalna televizija ob tem prebivalce miri, da je panika odveč, predstavniki civilne zaščite pa poudarjajo, da potresa ni mogoče napovedati. Po navedbah tujih medijev naj bi na današnji dan dopust vzelo kar 18 odstotkov prebivalcev italijanske prestolnice, mesto pa zapustilo več tisoč ljudi.

Bendandi je umrl leta 1979. Verjel je, da je potrese mogoče napovedati glede na premikanje planetov, Sonca in Lune. Leta 1923 je med drugim napovedal tudi potres, ki je pod seboj pokopal več kot tisoč ljudi. Nekdanji italijanski voditelj Benito Mussolini je bil nad njim tako navdušen, da mu je podelil odlikovanje.

V strahu pred potresom bežijo iz mesta
"Šefu bom povedal, da imam pregled pri zdravniku, in si vzel prost dan," je za Reuters dejal natakar Fabio Mengarelli. "Če že moram umreti, želim umreti z mojo ženo in otroki, in mnogi bodo storili enako kot jaz," je še dodal.

Tudi kuharica Tania Cotorobai si bo vzela prost dan in odšla na deželo. "Ne vem, ali napovedi res verjamem, a vse, kar prebereš na internetu, te naredi zelo živčnega," je dejala.

Potresa ni mogoče napovedati
Številni strokovnjaki in agencije ljudi prepričujejo, da potresa ne bo, saj naj jih ne bi mogli napovedati. Varuhi Bendandijevih dokumentov so ob tem izdali uradno izjavo, da znanstvenik nikjer ne omenja potresa 11. maja 2011, a ljudje verjamejo govoricam, da je Bendandi potres napovedal pred smrtjo.

V mesti vlada panika, zato so Rim mnogi že zapustili. Rimljane pa je strah tudi zaradi potresa, ki je pred dvema letoma stresel L'Aquillo in v katerem je umrlo 308 ljudi. Potres je pravilno napovedal Italijan Giampaolo Giuliani, ki so ga takrat prijavili oblastem zaradi širjenja panike, ko je prebivalce pozival, naj se izselijo iz mesta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.