Svet
1369 ogledov

Rodila nekaj minut pred potresom, z novorojenko zdaj v šotoru

potres Maroko
1/10
Epa
Nekaj minut pred rušilnim potresom, ki je prizadel Maroko, je na svet prijokala deklica. Z mamo sta se po potresu znašli na cesti.

Deklica, ki še nima imena, se je rodila nekaj minut pred potresom z magnitudo 6,8, ki je stresel Maroko. Mati in hči sta bili v potresu nepoškodovani, a so bolnišnico v Marakešu po potresu evakuirali. Po hitrem pregledu sta tri ure po rojstvu deklice morali zapustiti bolnišnico. 

"Rekli so, da morava iti zaradi nevarnosti popotresnih sunkov," je mam Khadija povedala za BBC. Khadija je skupaj z možen in novorojenko iskala taksi, ki bi jih v soboto odpeljal domov v Taddart v gorovju Atlas, približno 65 kilometrov od Marakeša. Veliko cest je zaprtih zaradi plazov, tako da jim je uspelo priti le do vasi Asni. 

Potres je zahteval več kot 2100 življenj. Pomoč potrebuje več kot 300.000 ljudi.

Družina zdaj živi v šotoru ob glavni cesti, ki jima ga je z možem uspelo postaviti. "Nobene pomoči nismo prejeli s strani oblasti," je povedala novopečena mamica. "Vaščane smo prosili za odeje, da se lahko pokrijemo. Samo boga imamo," je dejala in dodala, da ima za hčerko le en komplet oblačil.

Prijatelji iz domačega kraja so jima sporočili, da je njuna hiša po potresu močno poškodovana. Tako ne vesta, ali bosta po vrnitvi domov še imela kje živeti. 

Nezadovoljstvo narašča

Nezadovoljstvo med domačini v gorskih vaseh južno od Marakeša narašča. Vas Asni je od Marakeša oddaljena 50 kilometrov, a pomoč do njih še ni prišla. "Nimamo hrane, nimamo ne kruha ne zelenjave. Ničesar nimamo," je dejal eden nezadovoljnih vaščanov. "Nihče ni prišel k nam. Ničesar nimamo. Imamo le boga in kralja."

Vse od potresa živi z družino ob glavni cesti na prostem. Njegova hiša še stoji, a so zidovi močno napokani, zato jih je strah bivati v njej. Vanjo so se vrnili le po nekaj odej, na katerih zdaj spijo. 

V času, ko so bili v vasi novinarji BBC, je mimo zbranih vaščanov pripeljal tovornjak. Vaščani so ga poskušali ustaviti, v upanju, da pelje nujno potrebne zaloge. A tovornjak je le mirno odpeljal naprej. Ljudje so svojo jezo znesli nad novinarja, ki so ga morali na varno pospremiti policisti. 

V državo prihajajo reševalne ekipe iz tujine.

Nekaj ljudi naj bi dobilo šotore, a jih ni še zdaleč dovolj za vse. Mbarka, ki zdaj živi v enem od teh šotorov, se v svoj dom ne bo mogla vrniti. "Nimam sredstev, da bi obnovila hišo. V tem trenutku nam pomagajo samo domačini," je dejala. 

V hiši je živela z dvema hčerkama, zetom in tremi vnuki. Ko so se stresla tla, so zbežali na prosto, a bi jih pod seboj kmalu pokopala večja hiša, ki se je podrla. "Mislimo, da nam bo vlada pomagala," je dejal Mbarakin zet Abdelhadi, "ampak na tem območju je 120 vasi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.