Svet
15 ogledov

Rodila v evakuacijskem centru

030211_avstralija_ciklon_yasi_opustošenje
1/7
Žurnal24 main
Severovzhodno obalo Avstralije je dosegel močan ciklon. Uničene so številne hiše, nasadi banan, ladje pa so raztreščene po morju. Med divjanjem ciklona na svet prijokali trije otroci.

Premierka Queenslanda Anna Bligh je dejala, da ciklon ni zahteval nobenega človeškega življenja. Več tisoč ljudi je namreč že pred prihodom ciklona zapustilo ogrožena območja.

Ciklon Yasi se premika proti notranjosti države in naj bi začel počasi slabeti. Kljub temu je s seboj prinesel ogromno padavin, ki pa bi lahko spet ogrozile območja, ki so jih uničile novembrske poplave. Takrat je umrlo 35 ljudi.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.

Pihal s hitrostjo 300 km/h
Ljudje so pred ciklonom zbežali v evakuacijske centre, kjer bodo tudi prenočili. Yasi je pihal s hitrostjo 300 kilometrov na uro in uničeval pred vse pred sabo. David Brook iz turističnega naselja Mission Beach je za avstralsko televizijo dejal, da po divjanju ciklona ni ostalo ničesar. Uničena so tudi številna polja in nasadi banan.

"Čutiti je bilo, kot da se nad našo streho pelje vlak. Vsa drevesa so popadala," je dejal Hayley Leonard za televizijsko postajo Seven Network iz betonskega zaklonišča na njegovem domu v mestu Innisfail. "Mislim, da strehe ni več," pa je dodal drug prebivalec.

Med divjanjem trije porodi
Avstralski mediji poročajo, da so v času divjanja ciklona na svet prijokali trije otroci. Dva poroda sta se odvila v bolnišnici v Innisfilu, tretji pa v evakuacijskem centru. Akkio Pruss je skupaj z možem Christianom in prvorojencem poiskala zavetje v eni izmed šol v Cairnsu. Medtem ko so čakali, da se ciklon umiri, ji je odtekla voda.

 

Oče, deklice Kanieshe, ki se je rodila med divjanjem ciklona je rekel, da bodo deklico klicali Yasi, le kadar bo kaj ušpičila.

 

Ko so prisotne vprašali, kako je potekal porod, je Linda Cooper o materi dejala: "Ali ima visok prag bolečine ali pa je zel močna ženska." Na svet je prijokala deklica.

 

Yasi silovit kot Katrina
Yasi naj bi bil po ocenah vremenoslovcev tako silovit, kot je bil orkan Katrina v ZDA leta 2005. Vremenoslovec Gordon Banks je dejal, da je Yasi tako velik, da bo tudi po stiku s kopnim še več ur ohranil svojo moč, preden bo oslabel.

Banks tudi meni, da se ciklon lahko še okrepi. Prinesel naj bi tudi obilne padavine na že tako prizadeta območja po večtedenskih poplavah, skrbi pa tudi dejstvo, da bo ciklon obalo dosegel prav v času plime.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.