Svet
10 ogledov

Rodila v hiši brez elektrike

Sneg in Mraz v Evropi
1/14
Reuters
Zaradi snega izredne razmere v več evropskih državah. Vse več smrti.

Hrvaška

Na Hrvaškem so v šibensko-kninski in aplitsko-dalmatinski županiji zaradi snega razglasili stanje elementarne nesreče. Zaradi mraza so umrle že tri osebe, med drugim 78-letni moški, ki so ga našli včeraj dopoldan. Zmrznil je le 150 metrov od družinske hiše.

Več delov je preprosto odrezanih od sveta, predvsem na območju Imotskega. V veliko krajih že drugi dan zapovrstjo nimajo elektrike. Tudi v mestu Sebišne na  meji z Bosno in Hercegovino ne. Kot piše 24sata.hr je v tem kraju včeraj ženska rodila kar v domači hiši, kjer ni bilo elektrike, pri porodu pa so ji pomagali člani družine.

Sicer pa imajo polne roke dela cestne službe, reševalci in zdravniki: urgence so polne zaradi padcev in zlomov. Najbolj ogroženim pomagajo tudi vojaki.

Vozne razmere so močno oteženem, nekatere ceste celo niso prevozne. Na relaciji Knin-Drniš pri  kraju Kosovo  je snežni zamet celo tako obsežen, da ga poskuša prebiti rovokopač.

Vreme se bo danes na Hrvaškem nekoliko umirilo, že jutri pa bo sneženje ponovno močnejše.

BiH

Še nekoliko hujše so razmere v Bosni in Hercegovini. Po treh dneh močnega sneženja je država praktično paralizirana.

V mestu Ljubuški je tako na ulicah od 80-70 centimetrov snega, na krajih kjer so zameti, je snežna odeja debelejša od enega metra. Nekatera sosednja naselja so popolnoma odrezana od sveta. Pogosto prihaja do izpadov elektrike, pričakujejo, da se bodo te težave še stopnjevale. Tudi v Mostarju je razglašeno izredno stanje, vso energijo so usmerili v reševanje ljudi, ki so ostali ujeti v avtomobilih na cesti.

Velike težave imajo tudi v ostalih delih države. Snega je toliko, da enostavno ne vedo, kam bi ga odlagali.

Srbija

V Srbiji je mraz terjal devet smrtnih žrtev, v 32 občinah so razglasili izredne razmere, 69.700 ljudi je odrezanih od sveta, poroča B92.

"Zmrznila sta dva duševna bolnika, ki sta odšla iz hiše, umrli so trije brezdomci in nekaj starejših oseb, ki so želele premagati določeno razdaljo, a jim to ni uspelo," je dejal vodja sektorja z izredne razmere pri srbskem notranjem ministrstvu Predrag Marić. Obstaja možnost, da bodo izredno stanje razglasili za celo državo.

Romunija

80 odstotkov Donave je zamrznjene, zaradi česar ladje ne morejo odpluti nazaj v Črno morje. Zaradi mraza je umrlo 24 oseb.

V mestu Iasi je ogroženih okoli 15.000 otrok. Oblasti so v svojo skrb že prevzele tri deklice, po tem ko je štirimesečni dojenček v neogrevani hiši umrl. „Ti otroci so že tako trpeli zaradi podhranjenosti. Ko je prišel hud mraz, so se njihove razmere iz slabih spremenile v katastrofalne,“ je za Reuters dejal predstavnik tamkajšnjih oblasti.

Ukrajina

Ukrajina je med najbolj prizadetimi državami. Do zdaj je zaradi mraza – temperature se ponoči spustijo tudi do -33 stopinj Celzija – umrlo 122 oseb. Število umrlih se bo še povečali, saj naj bi se nekateri še nahajali pod debelo snežno odejo.

Največ težav imajo brezdomci, ti se zatekajo v postaje metroja, dežurne službe pa so priskrbele tudi več sto ogrevanih šotorov.

Italija

V Rimu so bile številne antične znamenitosti pobeljene prvič po 27 letih. V osrednjem in južnem delu Italije so imeli največ težav z elektriko: kar 160.000 je ostalo brez elektrike. Iz elektro družbe Enel so sporočili, da se kar 1000 delavcev trudi odpraviti okvare.

Mraz in sneg v Evropi | Avtor: Reuters Reuters

Velika Britanija

V Veliki Britaniji je zapadlo okoli 15 centimetrov snega. Na cesti M40 je zaradi tega obtičalo okoli 100 vozil. Težave imajo tudi v letalskem prometu: odpovedanih je okoli 200 poletov, okoli 18.000 potnikov bi tako lahko obtičalo na letališčih.

Prihajalo je tudi do okvar na vlakih in podzemnih železnicah: potniki so morali tako v enem primeru pešačiti ob tirih do naslednjega postajališča.

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 12:00 05.februar 2012.

    Oh, hvala Bog da si tako dober in lep in sexy, da si se nas usmili, ostale pa poklal. Ampak ocitno si tako retardiran kot so tvoji verniki.

  • mirko 11:34 05.februar 2012.

    Očitno se je slovenije Bog usmilil.