Svet
26 ogledov

Rodman na obisk k Kim Džong Unu

dennis rodman kim jong un EPA
Nekdanji ameriški košarkar Dennis Rodman odhaja na petdnevni obisk v Severno Korejo. Njen voditelj Kim Džong Un je vnovič pritegnil svetovno pozornost, ko je pred kratkim obračunal s svojim sorodnikom.

Dennis Rodman je v Pekingu, pred odhodom v Pjongjang, dejal, da je njegov obisk del "košarkarske diplomacije" pri prijatelju Kim Džong Unu. Med petdnevnim obiskom naj bi treniral košarkarsko reprezentanco Severne Koreje, organiziral košarkarsko tekmo in se predvsem zabaval. Novinarjem je še dejal, da on s politiko nima nič, poroča BBC.

Slednje so potrdili tudi na ameriškem zunanjem ministrstvu. "Dennis Rodman na svojem obisku v Severni Koreji ne predstavlja ameriške vlade," je poudarila tiskovna predstavnica Marie Harf. "Moramo se osredotočiti na tisto, kar je resnično pomembno v povezavi s Severno Korejo ... Brutalnost severnokorejskega režima, s katerim se bo srečal."

Obračunavanje s sorodniki

Oči svetovne javnosti so še bolj uprte v Severno Korejo od tedaj, ko je njen voditelj po hitrem procesu dal usmrtiti svojega strica Džang Song Thaeka. Stric naj bi bil kriv veleizdaje. V eni izmed svojih izjav ga je nečak označil za "izdajalskega psa".

V oči je zbodla tudi odsotnost Džangove soproge Kim Kjong Hui na slovesnostih ob obletnici smrti nekdanjega voditelja Kim Džong Ila. Medtem ko nekateri menijo, da je za njeno odsotnost krivo slabo zdravstveno stanje, drugi razmišljajo o bolj črnih scenarijih. Kim Kjong Hui in Džang Song Thaek sta namreč veljala za zelo vpliven par.

Da s čistko utrjuje svoj položaj, meni južnokorejski analitik Čeong Seong Džang. Da se nekaj dogaja, naj bi potrjevalo tudi dejstvo, da je voditeljev nečak Kim Han Sol poniknil v ilegalo. Potem ko ga nekaj dni niso videli v univerzitetnem središču v Franciji, kjer študira, se je v spremstvu francoske policije na kratko vrnil v svoje prostore. Kam ga je pot peljala zatem, ni znano. Zaradi opazke, da je njegov stric diktator, bi se kaj lahko znašel na Kim Džong Unovem seznamu "izdajalcev".

Komentarjev 1
  • ac-dc 18:28 19.december 2013.

    Muppet Show