Svet
673 ogledov

Rohani napovedal krepitev raketnega sistema

Hassan Rohani Epa
Iranski predsednik Hasan Rohani je ob vojaških paradah zatrdil, da Iran ne bo zmanjšal svojih obrambnih kapacitet.

Nasprotno jih bo "dan za dnem povečeval", je dejal. "Dejstvo, da vas rakete jezijo, kaže, da so naše najbolj učinkovito orožje," je sporočil Zahodu. Na paradi v mestu Ahvaz je sicer prišlo do streljanja.

Iran ima raketni sistem z dosegom do 3500 kilometrov, kar je dovolj, da lahko rakete dosežejo tako Izrael kot ameriške baze na Bližnjem vzhodu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Rohani je po poročanju medijev ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu zagrozil tudi, da mu v merjenju moči z Iranom ne bo uspelo. "Amerika bo doživela enako usodo kot Sadam Husein," je dejal in spomnil na usmrčenega iraškega diktatorja.

Rohani je namreč govoril ob robu vsakoletnih vojaških parad v več iranskih mestih in pristanišču Bandar Abas, s katerimi zaznamujejo obletnico začetka osemletne vojne z Irakom leta 1980.

Protislovja ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil ZDA umakniti iz mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015, s katerim je Iran omejil svoj jedrski program v zameno za odpravo sankcij.

Medtem ko so ZDA regionalnim tekmecem Irana prodale za več sto milijard dolarjev sodobnega orožja, od Teherana zahtevajo, da omeji svoje obrambne programe.

Proti islamski republiki znova uvajajo tudi gospodarske sankcije, ki ciljajo tudi na enega glavnih iranskih izvoznih produktov, nafto.

Iran je zato v preteklosti že opozarjal, da bi lahko zaprl ključno pomorsko pot za mednarodni prevoz nafte skozi Hormuško ožino.

Ob vojaški paradi v mestu Ahvaz so sicer danes neznani napadalci začeli streljati na elitno revolucionarno gardo, poročanje tamkajšnjih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. V napadu naj bi bilo ranjenih najmanj 20 oseb, nekatera poročila govorijo tudi o smrtnih žrtvah.

Komentarjev 1
  • maresem 15:44 22.september 2018.

    Obrambnih ali obrabnih kapacitet??? Je lektor na vikendu? Itak ste brez njega tudi med tednom.