Svet
5 ogledov

Rohani napoveduje nove čase za Iran

Hasan Rohani Reuters
V iranskem parlamentu je danes kot novi predsednik te islamske republike zaprisegel Hasan Rohani. Napovedal je za Irance pozitivne spremembe.

64-letni zmerni klerik Hasan Rohani je nasledil Mahmuda Ahmadinedžada, ki je bil predsednik Irana osem let.

Tokrat so prvič po islamski revoluciji leta 1979 zaprisegi prisostvovali tudi tuji gostje. Rohani je takoj po prisegi že tudi predstavil kandidate za svoj kabinet, ta pa mora biti potrjen z večino glasov v parlamentu. Že v soboto ga je kot predsednika priznal vrhovni vodja, ajatola Ali Hamenej, s čimer se je tudi že uradno začel njegov štiriletni mandat na čelu iranske vlade.

Prijazneje do ZDA in žensk

Rohani se zavzema za obnovitev diplomatskih odnosov z večno sovražnico ZDA, ki so diplomatske odnose z islamsko republiko prekinile po zasedbi ameriškega veleposlaništva v Teheranu leta 1979. Napovedal je tudi izpustitev političnih zapornikov in obljubil, da pod svojo vlado ne bo trpel diskriminacije žensk.

Rohani tekoče govori angleško, nemško, francosko, rusko in arabsko, ima doktorat iz prava na Glasgow Caledonian University. Je poročen in ima štiri otroke. Rodil se je leta 1948 v kraju Soreh, jugovzhodno od Teherana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.