Svet
7499 ogledov

Rojeni po letu 2008 ne bodo mogli kupiti cigaret

Cigarete kajenje kadilec
Nova Zelandija bo prepovedala prodajo tobaka vsem, rojenim po letu 2008. Na ta način želijo zmanjšati obseg kajenja v državi.

Zakon, ki bo rojenim po letu 2008 onemogočal nakup cigaret in tobačnih izdelkov, naj bi sprejeli naslednje leto. "Želimo poskrbeti, da mladi ljudje nikoli ne začnejo kaditi," je dejala novozelandska ministrica za zdravje Ayesha Verall.

Zdravniki in drugi strokovnjaki s področja zdravja so pozdravili reformo. "To bo pomagalo ljudem prenehati kaditi ali preiti na manj škodljive izdelke, zmanjšala se bo verjetnost, da bi mladi postali zasvojeni z nikotinom," je pojasnila profesorica Janet Hook iz Univerze Otago.

Odločitev pristojnih je med ljudmi sprožila mešane odzive. "Mislim, da je res dobra poteza. Trenutno veliko mladih hodi naokoli s cigaretami v ustih. Ljudje se sprašujejo, kako dobijo te cigarete," je za Reuters povedal neki moški. "Dobro bo tudi zame, saj bom lahko prihranil več denarja."

Nekateri drugi medtem opozarjajo, da bi lahko takšna odločitev pomenila nastanek črnega trga. Na ministrstvu za zdravje se tega zavedajo in priznavajo, da bo treba zagotoviti boljši nadzor na meji, da do tega ne bi prišlo. Drugi pomislek, ki ga imajo nekateri, je morebiten porast kriminala kot posledica te odločitve.

Iz 13 na 5 odstotkov do leta 2025

Cilj Nove Zelandije je zmanjšati odstotek kadilcev na 5 odstotkov do leta 2025, končni cilj pa povsem izkoreniniti kajenje. Trenutno kadi 13 odstotkov odraslih oseb. Največ kadilcev je med maorskim prebivalstvom, kar tretjina.

Po oceni novozelandskega ministrstva za zdravje je kajenje povzročitelj enega od štirih primerov raka in je na prvem mestu vzrokov smrti, ki bi jih lahko preprečili.

Poleg omejitve prodaje tobaka in tobačnih izdelkov vlada namerava uvesti tudi več drugih omejitev, med drugim tudi glede tega, kje se lahko ti izdelki prodajajo. Cigarete bo lahko prodajalo le še manj kot 500 trgovin v primerjavi s približno 8000 trgovinami, kjer so cigarete na voljo trenutno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • igorgeus 20:06 17.december 2021.

    neverjetno, danes se umret ne smes kot ti pase

  • ico8 12:58 10.december 2021.

    Imam obcutek, da se bodo zaceli siptarji na veliko seliti v NZ, ker bo "biznis" z ciki se bolj uspesen kot z drogo!

  • PasjaProcesija 16:01 09.december 2021.

    Naslednji bo na tapeti alkohol. Vsak zase pa ve ali sta prepovedi dobri ali ne. Če pa bi alkohol izumili v današnjem času, bi bil zagotovo prepovedan.