Svet
73527 ogledov

Rojeni po letu 2008 ne bodo nikoli mogli kupiti cigaret ali tobačnih izdelkov

cigarete Profimedia
Število ljudi, ki lahko kupijo tobak, se bo vsako leto zmanjšalo.

Nova Zelandija bo s prihodnjim letom postopoma uvedla skoraj popolno prepoved tobaka. Zakonodaja, ki jo je parlament sprejel v torek, pomeni, da vsi, rojeni po letu 2008, nikoli ne bodo mogli kupiti cigaret ali tobačnih izdelkov.

To pomeni, da se bo število ljudi, ki lahko kupijo tobak, vsako leto zmanjšalo. Do leta 2050 bodo na primer 40-letniki premladi za nakup cigaret. Ministrica za zdravje Ayesha Verrall, ki je predstavila zakon, je dejala, da je to korak "k prihodnosti brez tobačnega dima". "Na tisoče ljudi bo živelo dlje, bolj zdravo in zdravstveni sistem bo v boljšem položaju za 5 milijard novozelandskih dolarjev (3,2 milijarde ameriških dolarjev), saj mu ne bo treba zdraviti bolezni, ki jih povzroča kajenje," je dejal dr. Verrall.

Kadi le 8 % odraslih

Stopnja kajenja na Novi Zelandiji je že na najnižji ravni v zgodovini, saj glede na vladne statistike, objavljene novembra, dnevno kadi le 8 % odraslih – kar je manj od 9,4 % lani. Upajo, da bo predlog zakona do leta 2025 to število zmanjšal na manj kot 5 %, s končnim ciljem popolne odprave kajenja. Osnutek zakona je namenjen tudi omejitvi števila trgovcev na drobno, ki lahko prodajajo tobačne izdelke, na 600 po vsej državi - kar je manj od 6000 trenutno - in zmanjšanju ravni nikotina v izdelkih.

"To pomeni, da se bo nikotin zmanjšal na raven, ki ne bo povzročala odvisnosti, skupnosti pa bodo proste širjenja in združevanja trgovcev na drobno, ki ciljajo in prodajajo tobačne izdelke na določenih območjih," je dejala dr. Verrall. Dodala je, da bi zakonodaja lahko zamejila pričakovano življenjsko dobo med Maori in ne-Maori. Skupna stopnja kajenja med državljani Maori je namreč 19,9 % - kar je manj od lanske številke 22,3 %.

Spodbujanje črnega trga?

Nova zakonodaja ne prepoveduje izdelkov vape, ki so med mlajšimi generacijami postali veliko bolj priljubljeni kot cigarete. Kritiki predloga zakona - vključno s stranko ACT, ki ima 10 sedežev v parlamentu - so opozorili, da bi politika lahko spodbudila črni trg tobačnih izdelkov in uničila majhne trgovine. "Nihče noče videti, da bi ljudje več kadili, a v resnici nekateri gotovo bodo in državna prepoved bi lahko povzročila težave," je dejala namestnica vodje ACT Brooke van Velden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • albert6 20:05 13.december 2022.

    Butli tile vas ne berejo do takrat bodo tvoji vnuki imeli nos na riti

  • miho 19:32 13.december 2022.

    Tobak se bo pridružil prepovedanim drogam.

  • robi2107 19:19 13.december 2022.

    Zakaj bi prepovedali samo tobak? Naj prepovejo še mastno hrano, pa presladko, pa preslano tudi. Pa telesno neaktivnost naj prepovejo. Pa seveda ves alkohol. Pa gazirane pijače s sladili, ker so ta rakotvorna. Pa iverke, ker vsebujejo formaldehid. Pa sončenje, ...prikaži več ker povzroča kožnega. Pa solarije, jasno. Pa priložnostni digidagi brez gume. Pa ziher bi se našlo še enih 10.000 stvari, ki so škodljive.