Svet
40 ogledov

Romanje v Jeruzalemu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na tisoče krščanskih romarjev se je zbralo v Jeruzalemu, kjer obujajo spomin na križev pot Jezusa pred križanjem.

 

Romarje na poti, ki so jo poimenovali Via Dolorosa, spremljajo številni pripadnik izraelske policije; po podatkih agencije dpa jih za red skrbi 2500.

Romarji so se zbrali v zgodovinskem starem mestu Jeruzalema, procesijo pa bodo zaključili v cerkvi Svetega groba, baziliki, ki so jo križarji postavili na mestu, kjer so Jezusa križali in pokopali.

 

Via Dolorosa sledi poti, ki so jo zastavili frančiškanski redovniki v 14. stoletju; ima 14 postaj, vsaka pa obeležuje en dogodek, s katerim se je Jezus soočil pred križanjem. Zadnjih pet postaj je v baziliki Svetega groba.

Prostor, na katerem stoji cerkev, je bil v 1. stoletju opuščen kamnolom zunaj mestnega obzidja, okoli katerega je bilo pokopališče. Ostanki pokopališča so še vidni. Po letu 135 so Rimljani na tem mestu zgradili kompleks svetišč. Cerkev je bila najmanj od 4. stoletja pomembno romarsko središče, danes pa je sedež grškega jeruzalemskega patriarha.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.