Svet
27 ogledov

Romi: "Vrnili se bomo v Francijo"

1/14
Žurnal24 main
Francoske oblasti premišljujejo, kako naj izgnanim Romom preprečijo povratek v državo. Romi pa zatrjujejo, da so v Romuniji samo na obisku in da se bodo v Francijo vrnili.

V petek je iz Francije proti Romuniji je v petek poletelo letalo z 139 Romi. Do konca avgusta naj bi jih francoske oblasti izgnale okoli 700. Francoska vlada vztraja, da Romi odhajajo iz Francije prostovoljno, potem ko vsaki odrasli osebi izplačajo 300 evrov plus dodatnih 100 evrov za vsakega otroka. Tudi na romunskem notranjem ministrstvu so potrdili, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve po francoskem upravnem pravu.

"Vrnili se bomo domov"

Nekateri od Romov, ki so jih francoske oblasti izgnale iz države pa zatrjujejo, da se bodo vrnili v najkrajšem možnem času. "V Franciji so nam dajali hrano in denar. Življenje tam je boljše," je povedala Mariana Serban, mati štirih otrok. V Franciji nikoli ni delala, ko pa ji je novinar dejal, da Francija Romov ne bo več finančno podpirala, pa je odgovorila: "To pravijo zdaj, toda kmalu nam bodo spet dajali denar." Marianin najstarejši sin, 12-letni  Alexandru je povedal, da je v Romuniji samo na obisku. "Tukaj bomo ostali nekaj dni, potem pa se bomo vrnili v Francijo."

V povratek Romov je prepričan tudi strokovnjak za romska vprašanja Adrian Edu. "Odšli bodo na obisk k staršem in ostalim sorodnikom, potem pa se bodo vrnili nazaj," je povedal Edu, ki meni, da so francoske oblasti Romom "plačale počitnice".

Francozi si belije glave
V Franciji medtem preučujejo pravne možnosti, kako izgnanim Romom preprečiti ponovno vrnitev v državo. Ker so romunski in bolgarski Romi državljani EU, lahko namreč v Francijo pridejo kadarkoli, ta pa jih lahko izžene, če zagrešijo kaznivo dejanje ali ne morejo poskrbeti zase oziroma so breme družbi. Eden od načinov, da preprečijo vrnitev Romov v Francijo, je, da ob odhodu poberejo njihove biometrične podatke.

Najnovejše ukrepanje Francije glede Romov pa je pohvalil italijanski notranji minister Roberto Maroni, ki je dodal, da v Italiji to že dolgo delajo. "Italija že več let uporablja tehniko prostovoljne in podprte repatriacije," je dejal v pogovoru za časnik Corriere della Sera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.