Svet
3 ogledov

Romney zmagal v Michiganu

Pomembna zmaga v domačem Michiganu Žurnal24 main
Republikanec Mitt Romney je na preliminarnih volitvah v Michiganu premagal senatorja Johna McCaina. Ankete najbolje kažejo Johnu McCainu in Miku Huckabeeju.

Na drugo mesto se je uvrstil senator iz Arizone John McCain, tretji je bil nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee, četrti pa kongresnik iz Teksasa Ron Paul.

Za Romneyja je to prva pomembna zmaga v republikanski tekmi, ki je po Michiganu še bolj zapletena kot doslej. V Iowi je zmagal Huckabee, v New Hampshiru McCain, Romney pa je z zmagama v Wyomingu in Michiganu prevzel vodstvo po seštevku delegatskih glasov za konvencijo.

Sodeč po vzporednih anketah je odločilo dejstvo, da je bil Romney rojen v Michiganu, kjer je bil njegov oče tudi guverner, pomemben razlog za zmago je tudi to, da je volivce Michigana zanimalo predvsem gospodarstvo, pri čemer je Romney obljubljal vrnitev izgubljenih delovnih mest.

McCain je volivcem na lastno škodo nalival čistega vina in jim razlagal, da so nekatera delovna mesta izgubljena za vedno in da bo treba odpirati nova.
Republikanska tekma se 19. januarja seli v Južno Karolino, kjer bodo za republikanske volivce pomembnejše druge teme, kot so vera, morala, pravica do orožja in nacionalna varnost.

Volitve v Michiganu so imeli v torek tudi demokrati, vendar pa zaradi spora med nacionalno stranko in demokrati Michigana rezultat ne velja za konvencijo stranke, kjer bodo 25. avgusta potrdili zmagovalca na osnovi seštevka vseh delegatskih glasov iz posameznih zveznih držav.


Soočenje v Las Vegasu © Reuters

 
Rasa, spol in simpatični nasmeški
Demokratski predsedniški kandidati so medtem na televizijskemsoočenju v Las Vegasu izbrali pomirljive tone. Nastopili so le senatorja Barack Obama in Hillary Clinton ter nekdanji senator John Edwards , Dennisa Kucinicha pa zaradi premajhne podpore v javnosti televizija NBC ni spustila zraven.

Ameriškim volivcem je demokratska trojica spet dala na izbiro, da odločajo med njimi po rasi, spolu, simpatičnem nasmešku in podobnih nepomembnostih, saj so se glede glavnih vprašanj strinjali kot enojajčni trojčki.

Clintonova in Obama sta si nadvse prizadevala, da pokopljeta spore zadnjih dni glede namišljenega rasizma, Edwards pa je umiril svoje napade na Clintonovo, saj so ji ti med drugim pomagali do zmage v New Hampshiru.

Vsi so se strinjali, da mora država priskočiti na pomoč lastnikom stanovanj, ki ne zmorejo odplačevati hipotekarnih kreditov, vsi so se strinjali o potrebi po znižanju davkov za "revnejše" od 200.000 dolarjev na leto, strinjali so se o višji finančni pomoči za študij, o potrebi po uvedbi splošnega zdravstvenega varstva, o odgovornem umiku vojske iz Iraka, spremenjeni zunanji politiki ZDA in drugih vprašanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.