Svet
13 ogledov

Romuni množično na ulice zaradi uzakonitve korupcije

Protesti v Romuniji EPA
Romunija je bila sinoči na nogah že četrti dan zapored, potem ko je vlada sprejel odlok, ki dobesedno uzakonja korupcijo.

V petek zvečer so se po vsej Romuniji nadaljevali množični protesti, ki se jih je udeležilo med 200 in 250 tisoč ljudi. Danes naj bi potekali najbolj množični protesti doslej, v Bukarešti pričakujejo množice, ki bodo okoli parlamenta oblikovale človeško verigo. 

Že sinoči je bil trg pred vladno palačo v prestolnici poln protestnikov, ki so peli romunsko himno, skupina mladih pa je nosila krsto z napisom Romunsko pravosodje.

Nakradi za 44 tisoč evrov brez posledic

Protesti potekajo proti novi uredbi, po kateri bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu. Socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja jo je sprejela v torek, veljati pa je začela takoj. 

V skladu z novo uredbo več korupcijskih dejanj odslej ne bo več kaznivih, za zlorabo položaja pa bo zagrožena zaporna kazen le, če bo škoda, ki bo pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov (približno 44.000 evrov).

Romunski premier Grindeanu napoveduje, da bo vlada kljub protestom vztrajala pri uveljavitvi spornega vladnega odloka.

Na stran kritikov nove uredbe in protestnikov se je v petek postavil tudi romunski varuh človekovih pravic Victor Ciorbea in na ustavnem sodišču vložil tožbo proti novi uredbi. Pred tem je zagovarjal odločitev vlade. Zahtevo za ustavno presojo spornega vladnega odloka je sicer na ustavno sodišče že v četrtek vložil romunski predsednik Klaus Iohannis.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 10
  • Avatar čavez
    čavez 21:35 06.februar 2017.

    To kar imajo sedaj Romuni so pri nas uzakonili že pred 25 leti, pa nimamo toliko jajc da jih vržemo iz oblasti.

  • allstarr111 22:04 05.februar 2017.

    aja tega pa noben naš medij nu uspel COPY/PASTAT je pač prehudo,

  • allstarr111 21:58 05.februar 2017.

    Ne protestirajo samo zaradi tega zakona, ker kot vidite so ga umaknili oni pa še vedno demonstrirajo, gre se tudi za drug zakon, po katerem bi OPROSTILI vse KI SO ŽE OBSOJENI za KORUPCIJO, ali pa v kratkem BODO. Zato še ni konec.