Svet
28 ogledov

Romunija: diktatorjeva darila naprodaj

z dražbe Ceausescujevih predmetov 1999-2000
1/11
EPA
V četrtek bodo poskušali prodati uradna darila, ki jih je v času svoje vladavine prejel nekdanji romunski diktator Nicolae Ceausescu. Med drugim bo na dražbi bronasti jak, ki ga je Ceausescu prejel v dar od nekdanjega kitajskega voditelja Maa Zedonga.

Poleg tega bo na voljo tudi koža afriškega leoparda, možno pa bo kupiti posrebrene grlice, dar nekdanjega iranskega šaha, pa tudi nalivno pero, ki je bilo darilo Japonske.

Zbiratelji bodo lahko kupili tudi različne predmete iz nekdanjega komunističnega obdobja, kot so na primer plakati, ki promovirajo zdravo hrano oziroma počitnice na Črnem morju.

Ceausescu se je leta 1985 takole rokoval z amerišlim zunanjim ministrom Georgeom | Avtor: Reuters Reuters
Dražbo so poimenovali "Zlato obdobje" v povezavi z zadnjimi leti Ceausescujeve vladavine, ko je uradni propagandni stroj slikal uspešno Romunijo, medtem ko so prebivalci trpeli zaradi pomanjkanja hrane.

Dražba se odvija prav na rojstni dan nekdanjega romunskega diktatorja.

V galeriji si lahko ogledate nekaj predmetov, ki so bili na dražbi med letoma 1999 in 2000. Število daril in osebnih predmetov v lasti državnega voditelja ni bilo majhno, njihova prodaja pa vsakič sproža številne, tudi precej čustvene in do "blišča" nekdanjega režima uperjene odzive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.