Svet
5239 ogledov

Roparja streljala na slovenskega župnika

Cerkev je še vedno skrivnostna, medtem pa je rok že potekel.
1/2
Žurnal24 main
V ponedeljek zvečer je župnik zapiral cerkev in pogledal še, kako je s kokošmi, ki jih vzreja v župnišču, nakar sta ga napadla dva oborožena roparja

Župniku slovenske cerkve sv. Marije Vnebovzete v Clevelandu John Kumse sta po poročanju lokalnih medijev roparja skušala ukrasti jajca.

Eden od roparjev je ustrelil proti duhovniku, ki se je poskušal umakniti, vendar mu je spodrsnilo in ga ni zadel. Policija je v zvezi z napadom aretirala tri mladoletnike.

Generalni konzul Slovenije v Clevelandu Andrej Rode je potrdil, da 65-letni Kumse ni bil ustreljen in okreva po lažjih poškodbah.

Clevelandski mediji poročajo, da je Kumse v ponedeljek zvečer po večerji v župnišču okrog 20. ure po krajevnem času zapiral cerkev, preveril kokoši, ki jih za hobi vzreja že pet let, pobral štiri jajca in se odpravil v stanovanje. Za cerkvijo sta iz grmovja skočila dva mladoletnika, vanj naperila pištolo in zahtevala jajca.

Župnik je ob pogledu na pištolo skušal pobegniti, vendar mu je spodrsnilo, na srečo pa je v snegu spodrsnilo tudi enemu od roparjev, ki je dvakrat ustrelil za njim in zgrešil. Kumse je poklical na pomoč, sosed, ki je slišal strele je prižgal luč in prišel pogledat, roparja pa sta se prestrašila, skočila v kombi in odpeljala.

Policija ju je aretirala v torek zvečer skupaj s še enim mladoletnim osumljencem, jih zaprla in jim zaplenila kombi. Pri identifikaciji osumljencev so pomagali posnetki varnostnih kamer okrog cerkve.

Kumse je dejal, da se kaj podobnega v okolici cerkve še ni zgodilo v 30 letih njegovega služenja. Pri padcu se je malce poškodoval in ga boli leva roka, vendar ni hujšega. "Imam dobrega angela varuha," je povedal Kumse.

Cerkev sv. Marije Vnebozete so Slovenci v Clevelandu oziroma predelu Collinwood ustanovili leta 1905. Slovenci v Clevelandu so imeli pred tem že cerkev sv. Vida, ki je bila ustanovljena leta 1893. Obe sta še vedno zelo dejavni tako na verskem kot tudi kulturnem področju in pri ohranjanju slovenske dediščine ter jezika.

V dvorani cerkve sv. Marije Vnebovzete so nastopali številni slovenski umetniki, gostila pa je tudi številne slovenske politike na obisku pri slovenski skupnosti.

Poskus ropa župnika Kumseta je že drugi letošnji kriminalni incident v povezavi s Slovenci v Clevelandu. Januarja sta oborožena roparja nekdanjemu generalnemu konzulu Jurčeku Žmavcu ukradla avtomobil, ki je bil kasneje uporabljen za bančni rop.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Balkica 16:09 14.december 2017.

  Zaradi par jajc so hoteli streljati na župnika? Kakšni bedaki! Če ga bi lepo vprašali, sem prepričana, da bi jim župnik dal vsa jajca, ki so jih tisti dan znesle kokoši.

 • Avatar Leon
  Leon 09:53 14.december 2017.

  Zakaj pa ni imel majice I FEEL S LOVE NIA to bi ga rešilo .

 • ode 08:14 14.december 2017.

  Tudi v Ameriki poznajo več sto let star slovenski pregovor: "Kjer so farji, tam so dnarji"