Svet
86 ogledov

Rudarje bi lahko rešili že v 60 dneh

čile, ujeti rudarji, sorodniki, PLOŠČA, IMENA
1/11
Žurnal24 main
Čilske oblasti iščejo načine, da bi čimprej rešili 33 rudarjev, ki so ostali ujeti več metrov globoko pod zemljo. Po najnovejših predvidevanjih bi jih lahko rešili že v 60 dneh.

To je za polovico časa manj kot so sprva predvidevali. Čilski minister za rudarstvo Laurence Golborne je dejal, da reševalci razmišljajo o možnosti, da bi do ujetih rudarjev izkopali drug rov in jih tako rešili v 60 dneh.

"Razmišljamo tudi o drugih možnostih in veseli bomo vsake nove rešitve, ki bi pospešilo reševanje," je dejal Golborne pred rudnikom blizu mesta Copiapo.

Oblasti so sprva predvidevale, da bi že danes začele kopati vrtino s premerom 0,6 metra. Da bi na tak način dosegli rudarje, bi morali kopati štiri mesece. Vsakega rudarja bi tako čez vrtino na površje povlekli enega za drugim.

Po najnovejšem predlogu pa bi v bližino tunela, kjer so rudarji ujeti, zvrtali drugo vrtino, za kar pa bi potrebovali le 60 dni. "Zelo smo veseli. Vsaka možnost, da bi jih na površje potegnili čimprej je dobra novica," je dejala 26-letna žena ujetega rudarja Claudia Cristina Nunez.

Zasuti od 5. avgusta
Rudarji so v rudniku zlata in bakra zasuti od 5. avgusta, da so živi, pa so reševalci odkrili šele prejšnjo nedeljo. V videoposnetku, ki so ga prikazali ta teden, so rudarji svojcem in javnosti razložili, kako so se organizirali, da so preživeli v majhnem bunkerju.

Fotografije sorodnikov pred čilskim rudnikom si oglejte v GALERIJI.

Kot so dejali, so v enem delu bunkerja ležišča, na katerih lahko spijo in igrajo domine in dostop do vode in deodorantov.

Oblasti se pri tem najbolj bojijo, da bi rudarji padli v despresijo. Pet rudarjev tako že kaže znake depresije, saj se niso pojavili pred kamerami, prav tako pa se zelo slabo prehranjujejo.

Rudarjem je na pomoč pri tem priskočila tudi ameriška vesoljska agencija NASA. Da bi rudarji čimlažje preživeli čas dokler ne bodo rešeni, pa so jim reševalci uspeli poslati miniaturne video projektorje in MP3 predvajalnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.