Svet
14 ogledov

Rudarje bodo rešili s kapsulo

Skica kapsule, s katero nameravajo iz rudnika rešiti 33 rudarjev. (Foto: Reuters Žurnal24 main
Čilska mornarica je predstavila skico kapsule, s pomočjo katere bodo rešili 33 rudarjev, ki so od 5. avgusta ujeti pod zemljo.

Kapsula bo prirejena za eno odraslo osebo. Po poročanju Reutersa bo opremljena z ventilacijo, sistemom za komuniciranje in varnostno ročico, če bi se zataknila med dviganjem. Premer bo le dobrega pol metra, zaradi česar morajo rudarji shujšati, visoka pa bo 2,5 metra.

Rudar bo v njej privezan za primer, če omedli, vsakega pa bodo na plan vlekli vsaj eno uro. Reševanje bo tako trajalo nekaj dni.

A reševalci morajo najprej zvrtati cev, v katero bodo nato spustili kapsulo do ujetih rudarjev.

Narejeni so trije načrti, a trenutno poteka vrtanje le po načrtu A. Reševalci so prišli 283 metrov globoko, rudarji pa so na globini 701 meter. Plan B je zastal, ker se je poškodoval sveder in zdaj reševalci čakajo na novega. Za plan C pa še sestavljajo stroje, in sicer bodo vrtali s pomočjo stroja, ki se uporablja tudi na naftnih ploščadih. Vrtati naj bi začeli v ponedeljek, pričakujejo pa, da bodo po planu C najhitreje prišli do rudarjev, poroča CNN.

Inženir Rene Aguilar, ki sodeluje pri reševanju, pravi, da bodo kljub naporom rudarji najverjetneje rešeni šele novembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.