Svet
18 ogledov

Rudarje obiskali preživeli v let. nesreči

Čilski predsednik Sebastian Pinera v družbi z preživelimi v letalski nesreči pre Žurnal24 main
Nekdanji urugvajski ragbijaš, ki je preživel več kot dvomesečno izolacijo v Andih potem, ko je tam pred 40 leti strmoglavilo letalo, je obiskal ujete čilske rudarje.

Ramon Sabella je dejal, da je skupaj z drugimi preživelimi v letalski nesreči Pedrom Alcortom, Josejem Inciartem in Gustavom Servino obiskal rudnik San Joseju v mestu Copiapo in jim posredoval sporočilo o upanju in podporo urugvajskih otrok. Slednji so ujetim rudarjem narisali posebno risbico.

Leta 1972 so bili omenjeni ragbijaši med 16 Urugvajci, ki so preživeli strmoglavljenje letala v zasneženih Andih in 72 dni čakali, da so jih reševalci našli in rešili.

Nekateri izmed njih so morali celo jesti mrtve prijatelje, saj drugače ne bi preživeli. Zgodba je takrat tako odmevala v svetu, da so kasneje posneli tudi film Alive (Živi), v katerem je igral Ethan Hawke.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Razdelili so si vloge

33 ujetih rudarjem medtem še vedno čaka, da bodo reševalci proti njim zvrtali vrtino, po kateri jih bodo povlekli na površje. Da bi lažje preživeli trimesečno čakanje na rešitev, so si med seboj že dodelili vloge "duhovnika", "pesnika", "TV napovedovalca" in "delavca".

"Zelo so organizirani," je dejal zdravnik in čilski minister za zdravje Jaime Mañalich. "Imajo postavljeno hiearhijo. Za njih gre za vprašanje smrti in življenja."

Minister je ob tem še dejal, da je bil njegov najhujši strah ta, da bi nekateri rudarji padli v depresijo. Dokler pa se bodo držali svojih vlog, pa se po besedah ministra ni bati, da ne bi mogli zdržati.

Nastarejši med rudarji 62-letni Mario Gomez je tako prevzel vlogo duhovnega vodje in ostalim sodelavcem veleva, da naj vsak dan molijo v improvizirani kapelici v kotu sobe.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pri tem so jim v pomoč mini Biblije, ki jih jim je ta teden poslal papež Benedikt XVI. in nujne življenjske potrebščine, ki jih jim pošiljajo reševalci.

Še bodo morali delati
Ujeti rudarji se medtem tudi psihično pripravljajo na prihod reševalcev. Potem, ko bodo ti dokončno prevrtali vrtino, bodo morali rudarji umakniti štiri tisoč ton skal in zemlje, ki bodo padli v njihovo sobo.

"To je pomembno delo in vsak bo moral biti za to izurjen," je dejal neodvisni strokovnjak za rudnike Miguel Fort. "Razdeliti se bodo morali v skupine in delati osem ur. Glede na to, da imajo orodje, to ne bi smelo trajati dolgo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.