Svet
12 ogledov

Rudarji dobili elektriko in cigarete

Žurnal24 main
Čilski rudarji, ki so že od 5. avgusta ujeti pod zemljo, bodo dobili elektriko. Z njeno pomočjo se bodo začeli privajati na svetlobo.

Reševalci so že pripravili električni generator, ki bo 33 rudarjem pod zemljo omogočil, da si napeljejo elektriko. Zdravniki pravijo, da je elektrika pomembna tudi zato, ker se bodo tako znova začeli privajati na svetlobo, poleg tega pa bodo lahko „vzpostavili normalen vzorec spanja“, saj se je njihov bioritem zaradi teme povsem porušil.

Ker so izboljšali tudi prezračevalni sistem, lahko rudarji pod zemljo tudi kadijo. Kar sam minister za zdravje Jaime Manalich je odobril, da jim vsak dan v luknjo spustijo dva zavitka cigare, poročajo svetovni mediji.

Po zadnjih načrtih naj bi rudarje rešili do konca novembra, kar je kljub dolgemu obdobju dobra novica, saj je sprva kazalo, da bodo rudarji pod zemljo dočakali celo božič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.