Svet
14 ogledov

Rudarji družinam poslali posnetek

(Foto: Reuters)
1/9
Žurnal24 main
Rudarji, ki so že tri tedne ujeti v delno porušenem rudniku bakra in zlata na severu Čila, so svojim svojcem poslali video, v katerem so se pošalili, da jim ni hudega.

Dobro razpoloženi rudarji so svojim družinam želeli pokazati, v kakšnih razmerah so ujeti 700 metrov pod zemljo. 45-minutni posnetek prikazuje moške, ki kljub 30 stopinjam Celzija in vlagi ostajajo optimistični.

"Vse skupaj smo si zelo lepo organizirali. Tukaj se zabavamo, vsak dan imamo sestanke in načrtujemo. Tukaj pa molimo," je eden od rudarjev na posnetku pokazal kotičke, kjer se odvijajo njihove dnevne dejavnosti. Okoli dvanajst drugih rudarjev je svojim družinskim članom pomahalo v objektiv kamere, ki so jo dobili po jašku, prek katerega jih zalagajo s hrano, vodo in drugimi potrebščinami. "Niste nas zapustili. Vemo, da se trudite, da bi nas rešili," je povedal eden od rudarjev, nato pa so vsi skupaj zaploskali.

Oglejte si posnetek in galerijo fotografij iz rudnika.

Veliko rudarjev je hotelo pozdraviti svoje družine in jih pomiriti, da se bodo vrnili živi in zdravi. "Pozdravljam svojo ženo Lilo, svoje otroke in vnuke," je povedal 63-letni Mario Gomez, ki je najstarejši od rudarjev, obenem pa tudi njihov duhovni vodja. Eden od rudarjev je še dejal, da verjamejo, da v Čilu obstajajo ljudje, ki imajo denar, moč in tehnologijo. "Upamo, da nam boste pomagali in nas izvlekli iz te godlje," je dodal. Rudarji so za konec zapeli čilsko himno in se poslovili od svojih družin.

V pomoč tudi Nasini strokovnjaki
Ena glavnih skrbi je sicer, kako ohraniti vsaj relativno dobro duševno stanje ujetnikov. Zato so reševalci na pomoč poklicali posebno ekipo podmorniških poveljnikov, ki imajo veliko izkušenj z bivanjem v zelo majhnih prostorih, ter strokovnjake ameriške vesoljske agencije Nasa, ki naj bi rudarjem pomagali vzbuditi občutek, da imajo nadzor nad lastno usodo. Rudarje poleg osnovnih življenjskih potrebščin zalagajo tudi z antidepresivi, če bi jih slučajno potrebovali.

Čilsko družbo San Esteban, ki je lastnik rudnika, pa že čakajo tožbe. Sodišče je družbi odredilo tudi, da mora družinam rudarjev izplačati okoli 1,8 milijona ameriških dolarjev (1,4 milijona evrov). Družinam pa ni najpomembnejši denar, želijo si tudi, da bi se s svojo odgovornostjo soočili tako lastniki rudnika kot tudi tisti, ki niso opravili svojega dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.