Svet
28 ogledov

Rudarji po 17 dneh živi in zdravi

Pinera v času priprave akcije na reševanje rudarjev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vseh 33 rudarjev, ki so v rudniku v Čilu ujeti že 17 dni, je še vedno živih. Na sondo, ki se je spustila do njih, so pripeli celo sporočilo. A do površja jih loči še več mesecev.

Reševalci so več kot dva tedna zaman iskali znamenja za rudarji, ki jih je 5. avgusta zasulo v rudniku zlata in bakra blizu mesta Copiapo 700 metrov globoko pod površjem in več kot sedem kilometrov od vhoda. Šele ko je reševalna ekipa v jamo znova spustila prisluškovalno opremo, so zaslišali ponavljajoče se udarce, s katerimi so poskušali rudarji opozoriti nase.

Sebastian Pinera, %C4%8Cile, rudnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Do rudarjev so nato v nedeljo spustili sondo s kamero, ti pa so nanjo pripeli sporočilo, na katerega so napisali: "Vseh 33 v zaklonišču smo v redu."

"Prišli so čisto blizu kamere, tako da smo videli veselje v njihovih očeh," je novico navdušeni javnosti povedal sam predsednik države Sebastian Pinera.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Rudarji imajo v zatočišču rudnika omejene zaloge hrane. Reševalci jim bodo zdaj skozi majhno luknjo, skozi katere bodo namestili plastične cevi, pošiljali hrano, vodo in komunikacijsko opremo v ozkih posodah. Samo reševanje pa po tej cevi ne bo mogoče zaradi nestabilnega terena. Zato bodo morali reševalci izkopati novo vzporedno cev. To pa bo lahko trajalo tudi okoli 120 dni.

Po objavi vesele novice je vso državo zajelo veliko veselje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.