Svet
5 ogledov

Rupel: Balkan mora v EU in Nato

Ne dajte vojni priložnosti, pravi transparent protestnikov na konferenci. Žurnal24 main
Zunanji minister Rupel je v govoru na mednarodni varnosntni konferenci v Münchnu izpostavil pomen nadaljevanja širitve EU in Nata na zahodni Balkan in končanja jugoslovanske krize.

Minister je izpostavil, da je treba preiti iz stare stabilnosti, utemeljene na zaprtosti, tradiciji, konservativnosti, v novo stabilnost odprtih sistemov, ki temeljijo na demokraciji, različnosti, multikulturnosti. Poudaril je, da bi morala EU dati vsebinska povabila Makedoniji, Srbiji, Črni gori, BiH in Albaniji in da bi morala prevzeti odgovornost za Kosovo. Hrvaška, ki je na poti v EU prišla daleč in dobro napreduje, pa tudi Turčija, pa bi morali okrepiti prizadevanja za članstvo v EU, je dejal. Po njegovem mnenju bi morala Srbija podpisati politični sporazum v EU.

Kot nov izziv na območju JV Evrope je minister izpostavil tudi načrtovano misijo EU na Kosovu, ki bo po njegovih besedah pomenila novo odgovornost za kosovsko politično elito. Kot izziv je izpostavil tudi pomen rešitve vprašanja imena Makedonije med Skopjem in Atenami, za kar bo potrebna fleksibilnost in kompromis. Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je namreč sosednjo Grčijo opozoril, naj ne blokira vstopa njegove države v Nato, saj bi to lahko dodatno destabiliziralo Balkan.

Kot eno od strategij na poti v novo stabilnost je minister izpostavil tudi pomen soglasja glede glavnih groženj, kot so terorizem, energetska varnost in podnebne spremembe, pa tudi razvoj medkulturnega dialoga, ki so tudi prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU. Minister se je zavzel tudi za novo partnerstvo med EU in Rusijo, ki je potrebno za strateško razpravo o prihodnjih odnosih med povezavo in Rusijo.

Francija: Evropske države preveč odvisne od ZDA
Francoski obrambni minister Herve Morin je na konferenci ZDA obtožil "shizofrenega" odnosa do evropske varnosti, evropske zaveznice pa "otročje" odvisnosti od ameriške moči, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Dejal je, da ZDA stalno pritiskajo na evropske zaveznice, naj prevzamejo večjo odgovornost, zavračajo pa francoska prizadevanja za krepitev varnostne vloge EU. " To je vrsta shizofrenije," je dejal. Evropske zaveznice je kritiziral tudi, ker zmanjšujejo svoje obrambne proračune in se zanašajo na ameriško zaščito, namesto da bi krepile evropsko obrambno moč

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej je dejal, da je največja nevarnost, ki grozi svetu, tveganje, da jedrsko orožje pride v roke skupinam skrajnežev, ne pa države z jedrskim programom. Pozval je tudi, naj svet zmanjša zaloge jedrskega orožja in poostri nadzor, saj bi po njegovem mnenju te skupine orožje tudi uporabile.

Osrednja tema tridnevne konference v Münchnu je "svet v neredu - spreminjanje sil - pomanjkanje strategij", v sklopu katere se bodo delegacije iz več kot 50 držav, med njimi tudi 25 obrambnih in 15 zunanjih ministrov, posvetili naraščajočim mednarodnim in regionalnim konfliktom v svetu ter pomanjkanju uspešnih strategij za njihovo mirno reševanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.