Svet
4 ogledov

Rupel: Dajmo Hrvatom še eno priložnost

ribiÅ¡ka ladja morje hrvaÅ¡ka reuters Žurnal24 main
Zunanji minister Dimitrij Rupel je glede današnje uveljavitve hrvaške ekološko-ribolovne cone za članice EU dejal, da je Slovenija sosedi pripravljena dati še eno priložnost.

Dimitrij Rupel je v pogovoru za TV Slovenija dejal, "da smo pripravljeni ali celo dolžni počakati, da se hrvaški parlament konstituira in da damo Hrvaški še eno možnost, da nekaj ukrene". Obenem je poudaril, da ne moremo mimo tega, da je Hrvaška s Slovenijo in Italijo ob navzočnosti Evropske komisije leta 2004 sklenila dogovor, po katerem s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC. Minister meni, da je potrebno še nekoliko počakati, da začnejo delovati mehanizmi EU, ki so morda nekoliko počasni, vendar vplivajo in imajo pomemben učinek. Za Hrvaško "zelo negativen učinek“ je dodal.

Bruselj je Hrvaško v zadnjih mesecih, nazadnje še v nedeljo, sicer opozarjal, na možne negativne posledice takšnega koraka za njeno nadaljnje približevanje uniji. Evropski komisar za širitev Olli Rehn je še v nedeljo izrazil upanje, da bo Hrvaška ravnala v skladu z dogovorom, ki ga je leta 2004 ob navzočnosti Evropske komisije sklenila s Slovenijo in Italijo, in s 1. januarjem 2008 za članice EU ne bo uveljavila nobenega vidika ERC. Slovenska vlada pa je dejala, da bi bilo takšno ravnanje s strani Hrvaške za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo.

Politične stranke na Hrvaškem so si enotne, da bi preložitev uveljavitve ERC škodila hrvaškim nacionalnim interesom.  V zadnjih dneh v zvezi z uveljavitvijo ERC ni bilo slišati nobenih pojasnil. Sosednja država je po novembrskih volitvah sicer še vedno brez nove vlade, sabor pa se še ni sestal na ustanovni seji.

Problem čaka na nove oblasti
"To so vprašanja predvsem za sabor, ki je sprejel takšno odločitev, in za hrvaško vlado. Ker pa v tem trenutku sabor še ni konstituiran in še ni sestavljena oz. izglasovana nova vlada, so to vprašanja, s katerimi bo treba počakati," je na novinarsko vprašanje, kako komentira začetek uveljavljanja ERC tudi za članice EU glede na negativne odzive iz unije, odgovorila podpredsednica aktualne vlade Jadranka Kosor.

Hrvaška je ERC razglasila 3. oktobra 2003 kljub nasprotovanju Slovenije zaradi možnosti prejudiciranja meje na morju, nasprotovala pa ji je tudi Italija. Sabor je nato decembra lani kljub drugačni zavezi odločil, da bo ERC tudi za članice EU začela veljati najpozneje s 1. januarjem 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.