Svet
2007 ogledov

Rushdieja odklopili z ventilatorja. Takšno je stanje.

Salman Rushdie Profimedia
Napadalec krivde ne priznava.

Pisatelja Salmana Rushdieja, ki je bil v petek v ZDA večkrat zaboden, so odklopili z ventilatorja in diha sam, prav tako govori, je sporočil njegov agent Andrew Wylie. Napadalec, 24-letni Američan libanonskega rodu Hadi Matar, ki je obtožen poskusa umora, pa se je izrekel za nedolžnega, poročajo tuje tiskovne agencije.

75-letni Rushdie ni več na ventilatorju, se pogovarja in šali, je sporočil njegov agent. Pred tem je v soboto sporočil, da bo pisatelj verjetno ostal brez enega očesa.

Rushdieja je napadalec zabodel na odru med govorom. Že pred tem so mu večkrat grozili s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi domnevo očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo. Zaradi tega se je več let skrival.

Matar, ki je v soboto stopil pred sodnika, se je prek odvetnika izrekel za nedolžnega. Na zaslišanju je sicer ves čas molčal. Pisatelja naj bi zabodel najmanj desetkrat. Policija doslej ni sporočila, kaj je bil motiv dejanja, prav tako niso sporočili drugih podrobnosti o njem.

Salman Rushdie video Svet Po včerajšnjem napadu bo najbrž ostal brez očesa, diha s pomočjo ventilatorja Salman Rushdie Svet Na odru napadli priznanega pisatelja

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.