Svet
44 ogledov

Rusi grozijo Dancem z jedrskim orožjem

Ameriški bombnik B-52 je po pomoti prevažal jedrske rakete. Žurnal24 main
Moskva grozi, da bo danske vojaške ladje napadla z jedrskim orožjem, če se bodo pridružili Natovemu projektu izgradnje protiraketnega ščita.

Ruski veleposlanik na Danskem Mikhail Vanin poudarja, da bi tesnejše sodelovanje te skandinavske države z Natom pomenilo grožnjo Rusiji in da bi morali v tem primeru sprejeti tudi posledice. 

Vanin je v intervjuju za časopis Jyllands-Posten dejal: "Mislim, da se Danci ne zavedajo vseh posledic, ki bi jih prinesla odločitev, da sodelujejo pri protiraketnem ščitu, ki ga želijo postaviti Združene države Amerike (ZDA). Če se to zgodi, bi lahko danska vojaška flota postala eden od ciljev ruskih jedrskih raket."

Rusi grožnje stopnjujejo, Danci mirijo

Če se bodo Skandinavci odločili, da se pridružijo Američanim, bi to pomenilo nizek udarec odnosom med Rusijo in Dansko, posledice pa bi bile tako finančne kot varnostne, je še dejal Vanin.

Ruski veleposlanik je grožnje izrekel le dan po odločitvi voditeljev Evropske unije, da podaljšajo sankcije zoper Rusijo dokler v Ukrajini ne bo premirja.

Danski zunanji minister Martin Lidegaard je ruske grožnje označil za nesprejemljive. "Rusija se dobro zaveda, da je protiraketni ščit obrambnega značaja. Z Moskvo se ne strinjamo o številnih stvareh, a kljub temu je pomembno, da ostane dialog med nami čim bolj pozitiven.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 18:12 23.marec 2015.

    Na sliki pa USA B 52 ! Teli Ruski kroniki so pares velki junaki. Sama čast jih je zapitih australopitekov !

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:28 23.marec 2015.

    ja za boge male državce. naj ZDA isto reče če si upa.

  • jankoc 12:35 23.marec 2015.

    Še dobro,da ima Putin jajca.