Svet
26 ogledov

Rusi Hrvatom: Prepovejte svojim odhod v Ukrajino!

Ivo Dumančić 24sata
Rusi pričakujejo, da se iz Ukrajine umaknejo tudi prostovoljci.

Ob sklenitvi premirja ozioma sporazuma, da se z nedeljo prekinejo vsi vojaški spopadi na jugovzghodu Ukrajini in da sprti strani začneta umikati težko orožje, je rusko ministrstvo za zunanje zadeve pozvalo vse države, iz katerih izhajajo posamezniki, ki se borijo na strani ukrajinskih sil, naj poskrbijo, da se ti borci umaknejo z bojišč.

Tak poziv je denimo prispel tudi v Zagreb, saj je hrvaška ministrica za zunanje zadeve Vesna Pusić že pred časom priznala, da se tudi nekateri hrvaški prostovoljci vojskujejo v Ukrajini. Rusi pa Hrvatom očitajo, da se njihovi državljani bojujejo v enoti Azov, ki so jo oblikovale skrajne desničarske skupine, poroča 24 sata.

Zagreb jih opazuje

Enoti Azov naj bi se sicer pridružilo okoli dvajset hrvaških prostovoljcev, med njimi večinoma veterani vojne na Hrvaškem, bivši pripadniki enot, ki so bile v mednarodnih vojnih misijah ter nogometni navijači. Hrvaška sicer o tem, da bi se njihovi državljani pridružili paravojaškim enotam, ki se borijo proti oblastem v Kijevu, uradno menda ne vedo nič.
Oblasti v Rusiji pa pri tem Hrvatom očitajo, da so se postavili na stran Ukrajincev tudi zato, da bi se bojevali proti Srbom, ki se kot prostovoljci bojujejo na strani proruskih separatistov.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu kolegom v Moskvi zagotavljajo, da tamkajšnje institucije ne podpirajo odhoda prostovoljcev v Ukrajino. Njihovo gibanje menda zato spremlja tudi varnostno-obveščevalna služba, s čimer naj bi zaznali le osem Hrvatov, ki so se pridružili ukrajinski vojski v spopadih proti proruskim separatistom.

Niso plačanci, niti evra še niso dobili

Dva od njih, Ivo Dumančić in Miroslav Mašić iz Zagreba, ki odkrito priznata, da sta se ravno nekaj pred dnevi pridružila enoti Azov. Poudarjata, da gre za enoto, v kateri so se združili prostovoljci iz različnih držav, da bi se pridružili ukrajinski vojski oziroma pomagali prebivalcem, ki so žrtve ruske agresije.

"Na Hrvaškem sem dal odpoved v službi. Zaslužil sem približno tisoč evrov, doma sem pustil ženo in otroke. Še zdaleč nisem bil edini. Prišli smo v Kijev, zato da bi resnično pomagali tem ljudem, ki pomoč res potrebujejo. So povsem neorganizirani, niso dovolj dobro opremljeni in mi jim lahko pomagamo, saj imamo kar nekaj izkušenj z vojskovanjem, nekateri smo že sodelovali v vojni. To je naš edini cilj. Niti evra še nismo prejeli odkar smo tu. Zato si niti cigaret ne moremo kupiti," opisuje 39-letni Dumančić.

Poudarjata, da zagotovo ne bi odšla v Ukrajino, če bi nameravala le dobro zaslužiti.

"Nismo nikakršni plačanci, ampak prostovoljci enote Azov. Nikakor nismo tu, ker bi sovražili Srbe ali Ruse. Ne sovražimo niti enih niti drugih. Nismo niti morilci, kot se nas želi zdaj prikazati. Veliko ljudi iz Hrvaške se nam javlja, da se nam želi pridružiti, vendar zavračamo vse, ki nimajo izkušenj s sodelovanjem v vojni. Tu smo namreč del zakonito delujočega vojaškega postroja in pripravljeni smo ostati, dokler bo treba," dodaja Mašić.

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 09:03 14.februar 2015.

    Tale ruski kljukec misli , da je EU zgleda SSSR , kjer si moral za potovanje med mesti iti po dovoljenje !!!!! KERTINO AZIATO !!!

  • jankoc 09:49 13.februar 2015.

    Vseeno je boljše,da delajo zgago tam kot pa doma.

  • Andrej Kovačič 23:36 12.februar 2015.

    "Na Hrvaškem sem dal odpoved v službi. Zaslužil sem približno tisoč evrov, doma sem pustil ženo in otroke"ker kreten moraš bit da to narediš pa se greš špilat vojno nekam tja.... ajojjojoj