Svet
21 ogledov

Rusi kritizirajo Američane

Protest aktivista proti kršitvam človekovih pravic v ZDA pred zveznim Vrhovnim s Reuters
"Razmere v ZDA so daleč od idealov, ki jih razglaša Washington," piše v ruskem poročilu o kršenju človekovih pravic. Poročilo pa ne govori o razmerah v Aziji in Afriki, z izjemo kritike operacije Nata v Libiji, ki ji je Moskva posvetila pet strani.

V prvem poročilu o kršenju človekovih pravic po svetu, ki ga je izdala Rusija, je bilo zunanje ministrstvo najbolj kritično do ZDA. Med drugim so v Moskvi izpostavili vprašanje terorističnih osumljencev v Guantanamu in "uzakonitev časovno nedoločenega in izvensodnega pripora ter ponovno vzpostavitev vojaških sodišč". V poročilu so poudarili, da so razmere v ZDA "daleč od idealov, ki jih razglaša Washington".

Ameriške oblasti obtožujejo vtikanja v zasebna življenja svojih državljanov ter kršenja pravic ameriških muslimanov v okviru boja proti terorizmu. Opozarjajo tudi na napake ameriških sodišč pri izrekanju smrtnih kazni. Pri tem trdijo, da naj bi za 130 ljudi, ki so bili v zadnjih 30 letih obsojeni na smrtno kazen, ugotovili, da so nedolžni, za nekatere šele po izvršeni kazni.

Rusija pozabila na Azijo in Afriko, ZDA pa nikoli ne pozabi na Rusijo

Rusko zunanje ministrstvo je v poročilu na 90 straneh kritično tudi do članic Evropske unije, Kanade in Gruzije, najbolj pa prav do ZDA, ki jim posvečajo kar 20 strani. Poročilo sicer ne govori o razmerah na območju Azije, Afrike ali Bližnjega vzhoda, z izjemo kritike operacije Nata v Libiji, ki ji je Moskva posvetila pet strani.

Sicer pa je prav Rusija v letnih poročilih ameriškega zunanjega ministrstva o človekovih pravicah v svetu redno deležna kritik zaradi nekaznovanja nasilnih napadov na novinarje in borce za človekove pravice ter kršitev na Kavkazu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.