Svet
15 ogledov

Rusi kurijo pod avti

razno 04.02.14. aljaska, nome, cestni znak, opozorilo, mraz, zima, Road sign, 2 Wikimedia
Triki severnjakov. Na Aljaski vozniki ne ugašajo motorjev, na Islandiji ogrevajo ceste.

V deželah, kjer imajo ekstremno mrzle zimske mesece in so temperature pod –30 stopinj Celzija povsem običajne, vozniki za nemoteno vožnjo uporabljajo različne zvijače.

Na severu Rusije vozniki pri obupanih poskusih, da odtalijo gorivo in vžgejo prevozna sredstva, na vozilih vsako leto povzročijo na stotine požarov s kurjenjem pod rezervoarji, dovodi za gorivo ali v prostoru za motor. To sicer ni najpametneje, a večinoma deluje, piše 24.sata.

Na Aljaski vozniki med kratkimi postanki za skok v trgovino ali kavarno motorja sploh ne ugasnejo, če pa vozilo zapustijo za dlje, akumulator priključijo na električni napajalnik. Večina parkirišč na Aljaski, pa tudi v Skandinaviji ima priključke za elektriko; lahko je namreč tako mrzlo, da se tudi nov akumulator izprazni čez noč.

Ogrevane ceste

V nekaterih skandinavskih državah in na Islandiji ceste ogrevajo: pri tem ne gre za pretirano zapravljanje denarja; ceste ostanejo čiste, stroški pa so pogosto nižji kot za zimske službe.

Številni severnjaki vozila "obujejo" v ježevke (pnevmatike s kovinskimi čepi), ki so na kopnem sicer slabe, vendar zelo učinkovite na snegu in ledu – pri nas pa so prepovedane, ker uničujejo ceste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.